Catalunya Diari

Sorpresa amb el que ha trobat l'OMS en la seva investigació a Wuhan

L'Organització Mundial de la Salut ja ha superat la quarantena al país asiàtic i comença a treballar sobre el terreny

Un grup de persones es desinfecten les mans amb gel a la Xina
L'expedició de l'OMS ja treballa des d'aquest divendres sobre el terreny  | Europa Press

Fa només dues setmanes arribava a Wuhan una comissió creada per l'Organització Mundial de la Salut. Fins al moment l'expedició ha hagut de guardar dues setmanes de quarantena obligatòria, però aquest mateix divendres s'ha posat en marxa per conèixer de manera detallada la causa o origen del virus Covid-19. El dia 14 de gener, 13 especialistes en matèria sanitària procedents de tot el món van complir amb el confinament obligatori en un hotel de la ciutat xinesa, tal com obliga el protocol. El seu principal objectiu és esbrinar la gran qüestió, plena de rumorologia i mitificació que ha protagonitzat la majoria de portes internacionals, sobre la procedència del virus que ha arribat aquests dies a la xifra de 100 milions de contagis a escala mundial.

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Des de l'OMS s'han pronunciat respecte a les complicacions que han existit per la tensa situació en la política internacional, sobretot entre Estats Units i la Xina. Tot i això, el primer indici de culpabilitat assenyala a una ciutat de la Xina l'any 2019, concretament al mercat de Wuhan que manté la comercialització d'animals salvatges.

El mercat està clausurat des de fa més d'un any

El mercat de Wuhan està clausurat des que va aparèixer el primer cas de coronavirus, fa més d'un any. L'equip d'investigació de l'OMS visitarà la zona i altres llocs clau, com per exemple l'Institut de Virologia de Wuhan i el laboratori P4 de màxima seguretat. Tot el procés es realitzarà per un altre comitè de científics confeccionats pel govern xinès.

Aquest lloc ja ha estat objecte de tota mena de polèmiques, com quan per exemple Donald Trump deia que era el lloc on es va crear el coronavirus. Aquesta afirmació estaria constatada per una sèrie de proves que finalment mai van aparèixer. Com a resposta, la Xina va acusar Estats Units de proclamar una sèrie de «mentides i teories de conspiració». Des del país asiàtic es defensa la teoria de què el virus va arribar al seu territori a través de productes congelats d'altres països.

L'OMS ha promès investigar tot plegat, encara que la principal hipòtesi continua sent la procedència d'un ratpenat perquè aquests animals són la principal reserva en diferents patologies. «No hi ha evidències fins al moment que indiquin que algú estigués treballant amb el virus en el passat», comenta el líder d'aquesta comissió.

Peter Ben Embarek és el principal expert en malalties que provenen de transmissió animal i és el líder de l'expedició. El seu principal objectiu és investigar qualsevol hipòtesi que hagués pogut causar la pandèmia. El seu equip està format per dotze experts, diversos membres de l'OMS i d'altres laboratoris independents.

Destaquen entre ells la presència del zoòleg britànic Peter Daszak, que ja havia estudiat la influència dels ratpenats amb el coronavirus o la viròloga holandesa Mariom Koopmans. Des de la direcció d'aquest equip s'ha assegurat que «totes les hipòtesis estan sobre la taula i que encara que molt per arribar a una conclusió» sigui dins o fora de la Xina.

Una situació complicada per la transparència

Un altre dels objectes de la polèmica que acompanya la situació és assenyalada pels familiars dels malalts de coronavirus a la Xina. Molts diuen davant els mitjans de comunicació que el govern de Pequín pretén el seu silenci, especialment el d'aquells que han perdut algun familiar.

Alguns dels reclams és que la comissió no es converteixi en una eina per propagar mentides. «Hem estat cercant la veritat sense descans. Aquest va ser un acte criminal, i no vull que l'OMS vingui a la Xina per encobrir aquests crims», assegura Zhang Hai a AFP. El jove adverteix que pel simple fet de concedir l'entrevista podria ser acomiadat o empresonat. «Seguim volent que tothom sàpiga a través dels mitjans de comunicació que no ens hem rendit», conclou el jove.


Comentaris

envia el comentari