Catalunya Diari

Passejos d'adults i esport a partir de dissabte de 06.00 a 10.00 hores i de 20.00 a 23.00 hores

No hi haurà franges horàries en municipis de menys de 5.000 habitants

Ciclista
La IV Volta Ciclista Fémines | Pixabay

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha desgranat les condicions de relaxament del confinament d’aquest dissabte 2 de maig, quan per primera vegada podran sortir al carrer -a més dels menors de 14 anys- els adults que facin exercici físic individual, els avis i els adults en parella. Segons el ministre, els adults podran fer un únic passeig (si volen amb una parella amb qui convisquin) i a un màxim d'1 quilòmetre entre les 06.00 i les 10.00 hores i entre les 20.00 i les 23.00 hores. Els que fan esport podran circular en solitari a les mateixes hores per tot el terme on resideixen, una única vegada al dia. Els avis de més de 70 anys i els dependents tenen una franja de 10.00 a 12.00 hores i de 19.00 a 20.00 hores. La sortida dels nens es restringeix a la franja d’entre les 12.00 i les 19.00 hores. Aquestes restriccions no s’apliquen als municipis de menys de 5.000 habitants (més del 80% dels de l’Estat), on es pot fer activitat de les 06.00 a les 00.00 hores.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

S’exclouen de totes aquestes activitats les persones que tinguin símptomes o hagin estat contactes de malalts. Segons Illa les mesures busquen evitar les aglomeracions, i en tots els casos cal preservar la distància de dos metres. Segons el ministre aquest divendres el Ministeri publicarà una «guia molt didàctica» amb totes les casuístiques perquè els ciutadans tinguin clares les condicions en què es pot sortir al carrer a partir de dissabte.

En la seva compareixença el ministre de Sanitat ha assegurat que l'estat d’alarma a Espanya «ha funcionat» perquè s’ha passat d’un 35% d’increment de contagis el 14 de març a un 6,6% dimecres 29 d’abril. En tot cas ha afirmat que cal actuar amb «molta prudència i cautela» i amb «unitat», perquè «vam entrar en això junts i en sortirem junts».

Segons Illa, el pla de quatre fases que desplega el govern espanyol és «gradual, flexible i asimètric». Ha insistit que la unitat territorial sobre el que s’aplicarà «és el de la província», tot i que també ha apuntat que el seu executiu pot “avaluar altres opcions”.

«Imprescindible» mantenir l’estat d’alarma

Malgrat que el seu executiu té cada vegada menys suports, Illa ha argumentat que és «imprescindible» mantenir l’estat d’alarma per a la fase de desescalada i en l’aplicació del pla de transició a la ‘nova normalitat’. Espanya, ha dit, és «un dels primers països a iniciar la desescalada», tot i que «no hi ha un manual d’instruccions». Illa ha destacat que els curats ja representen més del 60% dels contagiats per coronavirus i que s’està «repetint de forma sostinguda» el fet que hi ha més altes que nous positius.

El titular de Sanitat ha destacat que des de fa sis setmanes, «cada setmana l’objectiu setmanal s’ha anat complint». Aquesta setmana, Illa ha celebrat que s’ha assolit tenir un increment mitjà de contagiats de l’1%.

Illa ha comparegut en roda de premsa després d’una jornada convulsa on el Comitè Tècnic per a la Desescalada -format pels quatre vicepresidents i sis ministres- ha corregit el criteri i inicial del govern espanyol i ha adoptat la decisió d’establir franges horàries per a les sortides amb l’objectiu d’evitar aglomeracions, tal com demanaven governs com el de Catalunya. El ministre de Sanitat havia de comparèixer a les 11.00 hores del del matí per explicar aquestes condicions, però La Moncloa ha suspès finalment la roda de premsa i l’ha fixat per a les sis de la tarda. Un horari que finalment tampoc s’ha complert. Abans d’explicar les condicions de la sortida Illa ha comparegut al Congrés dels Diputats, on ha rebut dures crítiques per part de l’oposició. El ministre ha admès que l’ordre ministerial que ha d’establir aquestes franges encara no estava signada. «Espero fer-ho avui», ha afirmat.


Comentaris

envia el comentari