Catalunya Diari

Les sospites d'un expert català sobre el nou Covid que pocs s'atreveixen a reconèixer

El genetista Salvador Macip creu que el més prudent és evitar que s’escampi

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
El genetista Salvador Macip creu que el més prudent és evitar que s’escampi | Àngel Ullate

A les portes de Nadal, el nou coronavirus acapara l'atenció de la majoria de països europeus, que ja han pres mesures al respecte per evitar que s'escampi. Un dels últims en fer-ho ha estat Espanya, que finalment decidia prohibir vols provinents del Regne Unit, origen de la nova variant, deixant molts ciutadans sense poder retornar a casa seva per passar el Nadal amb la família.

S'especula que el nou coronavirus és més contagiós, de manera que han saltat les alarmes a tot Europa, davant una possible virulenta tercera onada de Covid. Els experts, tot i que encara no se sap massa sobre aquesta nova soca del virus, coincideixen que cal anar amb peus de plom i no abaixar la guàrdia, tot i que alguns criden a la calma, sempre que es mantingui molta prudència. Un d'ells, Salvador Macip, ha parlat clar sobre el nou coronavirus en una entrevista a RAC 1. 

L’investigador i genetista de la Universitat de Leicester ha explicat a Agnès Marquès durant el programa 'No ho sé' que, en «sabem molt poc» i, per tant, caldria posar en condicional el fet que el nou virus sigui més contagiós. Segons l'expert, que tingui tanta presència en poc temps podria respondre també a alguna altra causa.

A més, Macip ha aclarit que no és l'única nova soca de coronavirus que hi ha. De fet, assegura que se n'han detectat moltes, però d'aquesta se n'està parlant molt més que la resta. Macip ha explicat a l'emissora que no descarta que es tracti d'una estratègia del govern britànic per justificar les noves restriccions imposades contra la Covid. 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Segons Macip, podria ser una estratègia dels britànics

«Variants del virus n’han aparegut els últims mesos, però no s’ha fet tanta publicitat com aquesta. I n’hi haurà més. No és estrany en els virus. No sembla que el virus sigui més agressiu, no dona mes mortalitat ni casos greus», ha dit l'expert.  Segons Macip, se n'ha fet una «propaganda excessiva»: «S’ha creat un pànic, perquè a Johnson els crítics li deien que havia d’aplicar més mesures. Ara ha tingut l’excusa perfecta».

El genetista català té clar que, fins que no es coneguin més detalls d'aquest nou coronavirus, el millor que es pot fer és ser molt prudent i prendre mesures per intentar contenir-lo, encara que al final pugui demostrar-se que «potser no feia falta». 

«Pot ser que no sigui res, però pot ser que sí. Davant la incertesa, mesures. No tensem més la corda si podem fer restriccions. Si podem evitar que s’escampi per Europa, millor», ha recordat Macip. Segons l'expert, «hem tirat la moneda i pot caure de cara o de creu». «Per si surt creu, crec que no ens la podem jugar», acabava.


L'entrevista de Macip convida d'alguna manera a no alarmar-se per la nova soca de Covid sorgida al Regne Unit, però recorda alhora que no es pot perdre el respecte al virus, molt viu encara arreu. De fet, les dades no són bones a les portes de Nadal i Catalunya viu moments molt tensos, concretament al Ripollès i a la Cerdanya, on el Govern decretava aquest dimecres una mesura d'última hora que està generant forta polèmica i indignació, en especial, per entrar en vigor només tres hores després d'anunciar-se: el confinament perimetral de totes dues comarques, amb els controls pertinents a tots els accessos, que han generat llargues cues aquest dimecres per entrar-ne o sortir-ne.


Comentaris

envia el comentari