Una spin-off de Vall d’Hebron aconsegueix 14 MEUR per desenvolupar nous fàrmacs per a malalties inflamatòries

IMIDomics, una spin-off de Vall d'Hebron, ha tancat una ronda de finançament de 16,5 milions de dòlars, uns 14 milions d'euros al canvi actual. És una de les inversions més elevades que rep una spin-off creada per Vall d'Hebron i una de les més destacades en el sector de la biotecnologia i la biomedicina dels últims temps a l'Estat, segons indica l'hospital en un comunicat.

 

Amb aquest finançament la companyia accelerarà la identificació de noves dianes terapèutiques i el desenvolupament de nous fàrmacs per a les malalties inflamatòries immunomediades (IMID), com l'artritis reumatoide, la psoriasi, la malaltia de Crohn o el lupus eritematós sistèmic.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Fundada per Sara Marsal i Richard M. Myers, actualment la companyia té la seu a Califòrnia.
Les IMID es produeixen per una activació del sistema immunitari que provoca una inflamació persistent i un dany irreversible en determinats òrgans i teixits. Són malalties complexes i en el seu desenvolupament intervenen tant factors genètics com ambientals.

Una spin-off de Vall d’Hebron aconsegueix 14 MEUR per desenvolupar nous fàrmacs per a malalties inflamatòries

Una spin-off de Vall d'Hebron aconsegueix 14 MEUR per desenvolupar nous fàrmacs per a malalties inflamatòries | Actualitat valenciana

Una spin-off de Vall d’Hebron aconsegueix 14 MEUR per desenvolupar nous fàrmacs per a malalties inflamatòries

 

Aquestes malalties afecten entre el 7% i el 10% de la població

Aquestes malalties afecten entre el 7% i el 10% de la població general i generen un alt impacte socioeconòmic, ja que es troben entre les principals causes de morbiditat, discapacitat i mortalitat als països desenvolupats. Els dos principals objectius terapèutics per a les IMID són aconseguir un control ràpid de la inflamació sistèmica i local, i la remissió a llarg termini de la malaltia.

 

Per aconseguir-ho cal identificar dianes terapèutiques rellevants en la fisiopatologia d'aquestes malalties, que permetin desenvolupar medicaments dirigits, més efectius i molt més segurs tant a curt com a llarg termini. La companyia aprofita la base de dades clínica de malalties inflamatòries inmunomediades, creada pel grup de recerca en Reumatologia.

 

També utilitza les mostres biològiques del IMID-Biobanc de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron que la doctora Marsal va posar en marxa l'any 2006 amb diversos tipus de mostres biològiques de més de 17.000 pacients IMID i individus sans.

 

Nous coneixements sobre els mecanismes que desencadenen la malaltia

A través de metodologies analítiques avançades i d'intel·ligència artificial per integrar dades clíniques i dades moleculars es generen nous coneixements sobre els mecanismes que desencadenen la malaltia i així es poden identificar noves dianes farmacològiques.

 

«És un cas d'èxit que ha de servir per motivar als investigadors per transferir els seus coneixements cap a la indústria creant un impacte en la salut i qualitat de vida dels pacients i la societat», segons Joan X Comella, director del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).