Arriba la tercera i última ‘superlluna’ de l’any coincidint amb l’entrada a la primavera

La proximitat a la Lluna podria causar més terratrèmols | cedida

 

Aquest nit de dimecres i dijous està farcida de dues cites astronòmiques importants. La que serà més visible serà, sens dubte, la lluna plena del mes de març, que serà la tercera i última ‘superlluna’ de l’any. Un fet que coincidirà de ple amb l’entrada oficial a la primavera astronòmica, l’equinocci, que tindrà lloc a les 22:58h de la nit de dimecres. Aquesta situació és excepcional i no es tornarà a repetir fins l’any 2030.

 

 

La lluna arribarà a la seva plenitud cap a les 02:42h a Catalunya, just quan ja portarem quasi 4 hores a dins de la primavera, i podrem veure el nostre satèl·lit brillant de forma potent al cel. S’anomena ‘superlluna’ que la fase plena de la Lluna coincideix amb el perigeu, el moment del mes en què el satèl·lit està més a prop del nostre planeta. D’aquesta manera, la veurem brillar un 30% més del normal i un 14% més gran.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L’entrada a la primavera astronòmica serà purament de tràmit, ja que ja fa força setmanes que tenim dies amb ambient plenament primaveral amb valors atípics per l’època. Els propers dies tornaran a pujar els termòmetres, però les pluges generals, de moment, no volen arribar.

 

Imatge de la lluna la passada nit des de Gavà | Xavi Cabo

 

Llegendes al voltant de la ‘superlluna’ de març

Aquesta ‘superlluna’ del mes de març, que no sempre es dona, ha estat batejada amb diferents noms segons les llegendes que s’han generat al seu voltant. Els indis americans, per exemple, la van batejar amb el nom de ‘superlluna de cuc’, ja que les pluges d’hivern deixaven pas al bon temps i el terra quedava ben tou, d’on els cucs sortien a la superfície per dirigir-se a un altre punt.

 

L’equinocci de primavera és just quan la Terra es posiciona d’una manera que el Sol impacta de la mateixa manera als dos hemisferis. Aquest moment indica l’inici de la primavera a l’hemisferi nord, fent que aquesta ‘superlluna’ rebi el nom de ‘sàvia’ per permetre el ressorgiment de la natura després del cru hivern. A l’hemisferi sud es coneix com la ‘superlluna de la collita’ perquè és el moment de recollir els productes del camp abans de l’arribada de l’hivern.

 

Condicions bones a Catalunya per observar la ‘superlluna’

Afortunadament, la nit es presenta molt plàcida a gran part de Catalunya amb cel serè, cosa que permetrà veure perfectament el fenomen. Tan sols hi haurà alguns intervals de núvols baixos esqueixats a prop de la costa. Això sí, abriguem-nos per estar a l’aire lliure perquè de nit encara fa fred.