Catalunya Diari

Suplementar amb ferro els pacients amb MPOC millora la seva qualitat de vida

Més de la meitat dels pacients que van rebre ferro van millorar la seva capacitat física respecte al punt de partida

Els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) que també pateixin ferro en sang milloren la seva capacitat física si reben suplement d'aquest mineral. Així ho validen els treballs derivats de l'estudi FACE que han portat a terme des del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Es tracta d'un assaig clínic aleatoritzat que ha seguit 66 pacients amb MPOC moderada i dèficit de ferro en sang, alguns amb anèmia i altres no. Del total, 44 van rebre suplements de ferro per via intravenosa i la resta placebo. Més de la meitat dels pacients que van rebre el ferro, un 52,3%, va millorar més d'un 33% la seva capacitat física respecte al punt de partida.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A més, van millorar la seva qualitat de vida en tres punts i la seva activitat física es va mantenir igual. Per contra, només el 18% dels que van rebre placebo van aconseguir assolir aquesta fita i no hi va haver canvis respecte a la seva qualitat de vida ni a l'exercici físic. D'altra banda, es va comprovar que els nivells d'oxidants en sang van disminuir entre un 50 i un 66% per a alguns marcadors analitzats. Tot sense observar-se efectes secundaris.

Imatge d'una bombona d'aire
Suplementar amb ferro els pacients amb MPOC millora el seu estat físic i la seva qualitat de vida | LleidaDiari.cat
Suplementar amb ferro els pacients amb MPOC millora el seu estat físic i la seva qualitat de vida | LleidaDiari.cat

El mètode actual es basa en la inhalació de broncodilatadors i corticoides

El metge adjunt del Servei de Pneumologia i autor dels dos estudis, el doctor Diego Agustín Rodríguez-Chiardía, ha explicat que aquest treball obre una nova via de tractament i millora d'aquesta patologia. El mètode actual es basa en la inhalació de broncodilatadors i corticoides, acompanyada de la recomanació de deixar de fumar i de fer exercici. El doctor ha afegit però que el nou mètode no és aplicable a tots els pacients, tot i que fins al 50% sí pateixen dèficit de ferro.

La metgessa adjunta del mateix servei, la doctora Esther Barreiro, ha afegit que l'excés d'oxidants en sang, si no es veu compensat pels antioxidants, altera una sèrie d'estructures a nivell cel·lular, que condicionen la patologia. En el cas concret de la MPOC, provoca una limitació en l'activitat física i la capacitat d'esforç del pacient.

El ferro és un factor de múltiples processos cel·lulars

La hipòtesi dels investigadors és que el ferro és un factor de múltiples processos cel·lulars, sobretot a la musculatura. Per això, el fet d'optimitzar els seus nivells millora la capacitat muscular i la capacitat de fer exercici.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica que afecta entre l'11 i el 13% de la població. És una important causa de morbiditat i de mortalitat al món, i està associada a diverses comorbiditats, com ara la patologia cardiovascular, la caquèxia, osteoporosis, síndrome metabòlica, depressió, hipertensió pulmonar, càncer de pulmó i anèmia.


Comentaris

envia el comentari