Catalunya Diari

Els centres escolars de Catalunya hauran d'impartir un 25% de classes en castellà

El Govern ha donat a entendre que no acatarà la decisió judicial

El Tribunal Suprem, òrgan judicial encarregat de garantir l'aplicació uniforme de les lleis a tot el territori de l'Estat i garantir que arreu d'aquest s'apliquen a les normes els mateixos criteris interpretatius, ha rebutjat el recurs que va presentar el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i ha confirmat com a vàlida la sentència que estableix una quota del 25% de castellà a tots els centres educatius catalans.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La decisió del Suprem ha estat contestada des de la Generalitat aquest 23 de novembre mateix i, així, el conseller d'Educació de l'executiu català, Josep Gonzàlez Cambray, ha indicat que, des del Govern, es considera que el Suprem ha pres una decisió inadequada: «Això és un atac als fonaments de l'escola catalana perpetrat per un tribunal allunyat de la realitat sociolingüística dels centres catalans», ha afirmat el conseller, qui ha indicat igualment que, tot i la decisió del Suprem, «els centres han de seguir treballant com fins ara i no han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics». Cambray ha explicat que ha parlat amb la ministra d'Educació del Govern d'Espanya, qui li ha transmès que, a partir d'ara, el que cal és complir la Llei Celaá i garantir l'aprenentatge dels dos idiomes, però sense entrar en percentatges.

Aula de l'Escola Salvador Ninot de Sarral
Aula d'una escola catalana | Cedida


Les declaracions de Cambray han estat efectuades dins del marc d'una roda de premsa convocada aquest dimarts mateix en el Palau de la Generalitat. En la seva compareixença, el conseller ha estat acompanyat per la consellera de Cultura de l'executiu català, Natàlia Garriga. Cambray considera també inadequat que sigui un jutge la persona «qui determini de forma arbitrària el percentatge d'hores que cal per aprendre una llengua» i ha afegit que aquesta situació «és una anomalia i representa un menyspreu als nostres professionals de l'educació».

Un cop coneguda la decisió del Suprem, l'Assemblea per una Escola Bilíngüe a Catalunya ha indicat que el Departament d'Educació «ha d'acatar la sentència» i, des d'ara, «tots els centres públics i concertats hauran d'ofertar com a mínim un 25% de les seves hores en castellà» perquè, en cas de no fer-ho, es tractaria «d'un acte de prevaricació». Des d'Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Cuixart, ha dit que cal «esgotar» totes les vies «per blindar» el sistema educatiu català.


Comentaris

envia el comentari