Catalunya Diari

Tanquen un acord «històric» per a un impost mínim global del 15% a les multinacionals

El pacte suposa una reforma del sistema fiscal global

Els ministres de Finances del G-7 han tancat aquest dissabte un acord «històric» per a un nou sistema fiscal global que inclou un impost mínim mundial del 15% a les multinacionals, segons ha anunciat el ministre britànic d'Economia, Rishi Sunak.

Segons Sunak, el pacte fomentarà que «les grans multinacionals i gegants tecnològics paguin els impostos justos» a cada país. Així, es pretén frenar el 'dumping' fiscal que fan les grans corporacions internacionals.

Les multinacionals amb beneficis d'almenys un 10% estaran subjectes al nou sistema, amb el 20% del benefici per sobre del marge del 10% subjecte a impostos en els països on es facin les vendes. La mesura s'haurà de debatre al G-20 i l'OCDE.

De fet, assenyalen que esperen arribar a un acord durant la reunió prevista al juliol amb els ministres de finances del G-20 i els governadors dels bancs centrals.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Foto de família de la reunió de responsables de Finances del G-7, a Londres, on han acordat una nova reforma de la fiscalitat global
Tanquen un acord "històric" per a un impost mínim global del 15% a les multinacionals | LleidaDiari.cat

Oxfam: «Insuficient i poc ambiciós»

Per la seva banda, Intermón Oxfam assegura que l'acord assolit per un impost mínim del 15% és «insuficient i poc ambiciós».

Des de l'organització consideren que la proposta inicial del 21% llançada pel president dels EUA, Joe Biden, ja era massa baixa i per això es consideren encara més insatisfets amb la proposta del G-7 del 15%.

«La realitat és que la Unió Europea, alineant-se amb els seus paradisos fiscals, ha pressionat ferotgement per retallar-la al 15% o fins i tot per sota», ha denunciat el responsable d'investigacions d'Oxfam, Iñigo Macías.

Segons Macías, el tipus mínim a les multinacionals no marcarà un punt d'inflexió en un context «d'urgència econòmica i sanitària».

«El G-7 tenia l'oportunitat d'estar al costat dels contribuents; en canvi, ha optat per quedar-se al costat dels paradisos fiscals i els interessos de les grans corporacions», ha lamentat.

Recuperació econòmica de la pandèmia

En el comunicat fet públic aquest dissabte, els ministres de finances del G-7 i els governadors dels bancs centrals també assenyalen que cal accelerar la fi de la pandèmia i insten el Banc Mundial a «intensificar» l'ús de la seva capacitat financera per abordar els reptes actuals, tant financers com operatius, per facilitar l'accés dels països en vies de desenvolupament a les vacunes.

També demanen a l'FMI que explori possibilitats per donar suport al finançament de vacunes i demanen contribucions per part de la indústria farmacèutica i altres actors del sector privat.

Per la seva banda, asseguren que treballaran per una recuperació econòmica global de la pandèmia de la covid-19 que sigui «forta, sostenible, equilibrada i inclusiva».

A més, es comprometen a defensar una política que inverteixi a promoure el creixement i la creació de llocs de treball qualificats.

Un cop la recuperació s'hagi establert, reivindiquen la necessitat de garantir la sostenibilitat de les finances públiques a llarg termini per respondre a «crisis futures».

Món digital i crisi climàtica

Sobre la innovació en els diners i pagaments digitals, els ministres de finances del G-7 i els governadors dels bancs centrals es comprometen a treballar junts per abordar els problemes de política pública i normativa.

«Treballarem cap a principis comuns i publicarem conclusions més endavant aquest any», indiquen.

Un altre dels punts del comunicat emès fa referència a la crisi climàtica. En concret, emfatitzen la necessitat d'un sistema global financer més «verd» perquè les decisions financeres tinguin en compte consideracions climàtiques.

En concret, es comprometen a incrementar i millorar les seves contribucions financeres per al clima fins al 2025 i esperen nous compromisos en la cimera de líders del G-7 abans de la COP26.


Comentaris

envia el comentari