Catalunya Diari

Els misteriosos taurons que brillen en la foscor

Els experts pensen que es tracta d'un llenguatge visual secret que només aquestes espècies poden entendre, ajudant-los a caçar, a aparellar-se, i fins i tot a lluitar contra infeccions microbianes
Taurons
Imatge d'un tauró | PixaBay

Un grup de cient√≠fics de la Universitat de Yale (als EUA) va descobrir que dues esp√®cies de taurons (Cephaloscylliumventriosum i Scyliorhinusretifer), brillen a les profunditats marines gr√†cies a un mecanisme de fluoresc√®ncia √ļnic en animals fins ara desconegut, segons un article publicat a la revista iScience.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les not√≠cies m√©s importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aqu√≠!

 

La majoria dels animals que s√≥n capa√ßos de brillar a la foscor com les granotes, escorpins, camaleons o tortugues, entre altres criatures marines, ho fan gr√†cies a una prote√Įna verda fluorescent, que ells mateixos produeixen.

 

 

Per√≤ aquests taurons tenen unes mol√®cules √ļniques en el seu organisme que els permet emetre una llum verda a les profunditats marines. Sembla una mala estrat√®gia per a passar desapercebut, per√≤ aquesta biofluoresc√®ncia √©s nom√©s visible entre ells. Aquesta llum tamb√© ajuda a aquest peix a identificar-se entre si i a lluitar contra infeccions microbianes.

 

El secret de la pell

Aquests taurons desprenen una llum biofluorescent gr√†cies a un proc√©s qu√≠mic exclusiu a les seves respectives esp√®cies. La lluentor d'aquests animals, en condicions de poca llum al fons mar√≠, es deu a uns metab√≤lits de mol√®cula petita de tript√≤fan-kinurenina bromats, que es troben nom√©s a les parts m√©s clares de la seva pell estampada i que √©s capa√ß d'absorbir llum blava i emetre-la de color verd.

 

 

Aquest mecanisme tamb√© es troba present al sistema nervi√≥s central i immune en altres animals marins. Per√≤, √©s completament diferent del d'altres criatures bioluminescents com les meduses o els coralls. Utilitzen prote√Įnes fluorescents verdes per a convertir la llum blava de l'oce√† en altres colors.

 

En el cas d'aquests taurons, es tracta d'un proc√©s invisible a simple vista, ja que la fluoresc√®ncia no es va descobrir fins al 2014, per√≤ que entre ells s√≠ que poden veure'l. Els experts creuen que es tracta d'un llenguatge visual secret que nom√©s aquestes esp√®cies poden entendre, ajudant-los a ca√ßar i aparellar-se. "Tenen una visi√≥ completament diferent del m√≥n on es troben a causa d'aquestes propietats biofluorescents que exhibeix la seva pell i que els seus ulls poden detectar", va explicar Jason Crawford, coautor de l'estudi.

 

Les altres utilitats de la biofluoresc√®ncia

D'altra banda, els investigadors tamb√© creuen que els metab√≤lits podrien ajudar a aquests taurons a estar m√©s sans, ja que van observar que estan m√©s nets que de costum, perqu√® la seva pell est√† lliure de bioincrustacions, que √©s l'acumulaci√≥ indesitjable de microorganismes com plantes i algues.

 

 

‚ÄúAquests taurons viuen al fons de l'oce√†, tot i aix√≤, no veiem cap bioincrustant, per la qual cosa aix√≤ podria ajudar a explicar una altra caracter√≠stica sorprenent de la pell del taur√≥‚ÄĚ, va dir Gruber, coautor de l‚Äôestudi. ‚ÄúAquest estudi obre noves preguntes relacionades amb la funci√≥ potencial de la biofluoresc√®ncia al sistema nervi√≥s central, la resist√®ncia a les infeccions microbianes i la fotoprotecci√≥‚ÄĚ, afegeix.

 

Els investigadors tamb√© creuen que estudiar en profunditat les t√®cniques bioluminescents dels animals marins podria conduir a noves t√®cniques d'imatge.

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari