El doctor César Carballo anuncia l’arribada de la tercera onada: «Ja està aquí»

El doctor César Carballo anuncia l’arribada de la tercera onada: «Ja està aquí»

Imatge del doctor César Carballo, professional de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid | Cuatro

 

Durant tots aquests mesos de pandèmia, el doctor César Carballo s'ha convertit en un dels experts habituals en les tertúlies i a la premsa. Les seves paraules són escoltades amb atenció i els seus missatges mai passen desapercebuts. L'últim, al seu compte de Twitter, anuncia l'arribada de la tercera onada a l'hospital on treballa.

 

[predef]lleidadiari-grup-facebook-619[/predef]

 

A la primera línia de la lluita contra el coronavirus, com a metge de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, César Carballo explica que en un únic matí ja han ingressat a tres pacients que estaven lleus: «La tercera onada ja està aquí. Esperem a veure si ens salva la vacuna?». César Carballo és un habitual dels programes de màxima audiència com 'Informe Covid', 'La Sexta Noche' i 'El Programa de AR'.

 

Per aquest motiu, té una legió de seguidors entre els quals ha augmentat la preocupació pel seu darrer missatge a Twitter. El doctor relata el que ha viscut aquest dilluns al departament d'Urgències de l'hospital. El seu dia va ser «tremend» explica. «Porto tres ingressos de Covid des de la zona de lleus, una positivitat de les proves d'antígens del 20% i la sala de pacients amb sospita plena des de les 11.00 hores». A partir d'aquí, el doctor dona per fet que ja ens trobem a la tercera onada i es pregunta de manera irònica si ho confiarem tot a les vacunes.

 

Durant els darrers dies ha avisat del risc que després de les vacances s'ajuntin la tercera onada amb les consultes pels efectes secundaris de les vacunes. Molts l'han acusat d'alarmista i de «posar por» amb aquesta mena de missatges. Ell respon que si es confirma hi haurà problemes als serveis d'urgències i «és millor avançar-se».

 

Critica la gestió del govern espanyol

A més de la situació del dia a dia a Urgències, el doctor Carballo ofereix proves de l'arribada de la tercera onada. L'expert ha assegurat a La Sexta que «les aigües residuals diuen que anem a pitjor i que hi haurà una nova onada» i lamenta que «entrarem al 2021 sense haver après res».

 

En aquest sentit, ha estat molt crític amb la gestió de la pandèmia per part del govern de Pedro Sánchez. «Esperava que hi hagués un únic pla per a tota Espanya», confessa, «esperava un país que respectés les seves baixes i que veiés, com ho ha fet Merkel, que aquestes baixes són inviables i que s'hauria de fer alguna cosa amb el país». Per això creu que «baixar de deu a sis els convivents en altres llocs potser es considera un acudit».

 

Però creu que Europa també ha seguit una estratègia equivocada. «Hem posat tots els ous al mateix cistell i tots no hem fet els deures», assegura, i adverteix que «a la Xina, Corea del Sud, Austràlia o Nova Zelanda no tenen tanta necessitat de vacunar-se al gener, però a Europa ho hem apostat tot a la vacuna».

 

El problema, assenyala, és que a més arribem a la campanya de vacunació amb els contagis pels núvols. «Imagina't arribar a la vacuna amb incidències acumulades per sota de 50, estaríem parlant d'una altra cosa». En la seva opinió, «ens hem preparat per combatre el virus i hem apostat tot per la tecnologia estrangera, però no hem fet els deures».

 

Una pandèmia pitjor en cinc o deu anys

D'altra banda, el doctor César Carballo ha vaticinat que «vindrà una pandèmia pitjor que aquesta en cinc o deu anys». Una afirmació que coincideix amb la recent advertència de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la possible arribada de noves pandèmies al futur. El doctor Carballo es basa en l'experiència, en assegurar que «la del 2019 venia precedida d'una altra fa cinc o sis anys».

 

Les paraules del doctor Carballo arriben quan Espanya ha superat els 50.000 morts per coronavirus. Aquest dilluns, Sanitat va notificar 50.122 defuncions des que va començar la pandèmia, en sumar 298 més que el passat 24 de desembre. La incidència acumulada en els darrers 14 dies ha baixat 16,60, fins als 246,19 punts. La darrera dada de casos és de 24.462.

 

Pel que fa a la situació dels hospitals, Sanitat ha informat de 12.172 ingressos de malalts de Covid, 1.428 més que el 24 de desembre. L'ocupació hospitalària està al 10,04%, davant el 8,80% del dijous. Pel que respecta a l'UCI, l'ocupació de llits està en un 21,14%, gairebé dos punts més que les dades anteriors.

 

Sanitat demana «molta prudència» a l'hora de valorar les dades perquè no inclouen el previsible augment de contagis de les festes de Nadal, que es reflectiran en uns dies. Tot i això, el ministre Salvador Illa ha assegurat que «portem dues o tres setmanes amb un descens progressiu en morts setmanals». Fernando Simón adverteix: «Segueixen sent dades molt altes».