Torra és inhabilitat i aboca Catalunya a una llarga paràlisi enmig de la pandèmia

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una roda de premsa.

Quim Torra acaba de ser inhabilitat com a president de la Generalitat per part del Tribunal Suprem. | ACN

 

Punt final a l'etapa de Quim Torra a la presidència de la Generalitat. Poc més de deu dies després que Torra declarés al Suprem, aquest dilluns, 28 de setembre, s'ha confirmat la decisió del tribunal de rebutjar el seu recurs de cassació i, per tant, convertir en ferma la sentència dictada el mes de desembre de 2019 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Torra, doncs, ha estat inhabilitat per exercir qualsevol càrrec públic i això impedeix que segueixi ocupant la presidència de la Generalitat amb efectes immediats.

 

Ara, el Suprem ha de fer saber el seu veredicte al tribunal sentenciador, el TSJC, i serà aquest darrer l'encarregat de notificar la sentència ferma a Torra. Fins aquell moment, continuarà sent el president de la Generalitat de manera oficial, però quedarà cessat en el càrrec en el moment que se li faci entrega del dictamen judicial. Al dia següent, el Butlletí Oficial de l'Estat ha de publicar la nota de cessament de Torra, signada pel rei Felip VI, que rubricarà el seu adeu a la presidència de la Generalitat de Catalunya.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

El Govern queda automàticament limitat de funcions per almenys cinc mesos

Amb el cessament del president de la Generalitat, Pere Aragonès n'assumirà algunes de les competències de manera interina, però el Govern és automàticament cessat i els consellers romanen en el càrrec en funcions, és a dir, amb la capacitat de presa de decisions limitada. Així, l'executiu no pot presentar avantprojectes de llei o presentar pressupostos, o Aragonès no té la prerrogativa de convocar eleccions.

 

Catalunya, doncs, és abocada a la paràlisi, amb un Govern en funcions durant un període que coincidirà amb un segon pic de la pandèmia pel coronavirus, tal com asseguren els experts. Seran, almenys, cinc mesos d'interinatge: en els propers deu dies, Roger Torrent comunicarà al Parlament que no hi ha cap candidat alternatiu a Torra i s'activarà un compte enrere de dos mesos fins que Aragonès signi de manera formal la convocatòria d'eleccions per 54 dies més tard.

 

Tot plegat situa les urnes entre el 31 de gener i el 7 de febrer de 2021. El Govern seguirà en funcions fins a la investidura d'un nou president, cosa que, si obeïm el calendari previst, podria passar entre març i maig. Molts mesos d'aturada política a Catalunya en plena pandèmia que es podrien haver retallat si Torra hagués convocat eleccions autonòmiques en els darrers dies. Amb tot, ara la presidència de la Generalitat és vacant i la prerrogativa de convocar eleccions ja no existeix. Comença el compte enrere per trobar un nou govern.