Catalunya Diari

Torra retreu al Rei que a Catalunya «no hi ha un problema de convivència, sinó de democràcia i de justícia»

El president revela que va entregar a Sánchez una «proposta d'acord democràtic» de 21 punts i apunta el 22 de gener com a data d'inici del judici

El president de la Generalitat, Quim Torra
El president de la Generalitat, Quim Torra | CatalunyaDiari.com

Quim Torra ha retret al Rei d'Espanya que a Catalunya «no hi ha un problema de convivència, sinó de democràcia i de justícia».  Aprofitant l'ofrena tradicional a la tomba de Francesc Macià, el president de la Generalitat ha contestat així al discurs de Nadal del monarca.

Torra demana la «desjudicialització» de la política

«Som republicans i la institució monàrquica ja no la considerem pròpia», ha afirmat Torra, que també ha subratllat que no tolerarà «un altre article 155». El president també ha demanat la «desjudicialització» de la política i l'exercici del «dret a l'autodeterminació» dels catalans.

Propostes que va presentar al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió que va mantenir amb ell el 21-D, segons ha explicat. En les mateixes declaracions, el president ha situat en el 22 de gener la data d'inici del judici contra el procés.

En concret, Torra ha indicat que va entregar a Sánchez una «proposta d'acord democràtic» de 21 punts que, entre d'altres, mostrava el rebuig a la «repressió» i defensava la immersió lingüística. També es parlava de la «desfranquització» d'Espanya i de «l'aïllament del feixisme». 

A més, el president de la Generalitat ha indicat que en aquell document també es parlava de la necessitat que Espanya fes una «renovació democràtica» i incorporés en els seus paràmetre «l'ètica política».

Sobre el dret de l'autodeterminació de Catalunya, va confirmar que s'havia demanat l'actuació d'una comissió internacional que pogués fer de mediadora entre els governs català i espanyol. Amb tot, Torra ha subratllat que ara l'executiu català està a l'espera d'una «resposta» i ha reiterat que si no hi ha una proposta concreta els partits independentistes votaran en contra dels pressupostos espanyols.

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el parlament després de l'ofrena floral del Govern a la tomba de Macià, el 25 de desembre del 2018
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el parlament després de l'ofrena floral del Govern a la tomba de Macià, el 25 de desembre del 2018 | CatalunyaDiari.com

 

El judici contra el procés podria començar el 22 de gener

En les declaracions posteriors a l'ofrena floral a la tomba de Macià, el president ha apuntat la possible data d'inici del judici contra el procés. «El dia 22 de gener comença un judici contra els nostres companys. Polítics demòcrates, honorables, que van donar la veu al poble, i contra ells comença un judici. Ells continuen a la presó, els altres companys continuen a l'exili, i sobre el dret a l'autodeterminació no hem rebut cap concreció», ha reblat.

Fonts properes al cap de l'executiu han puntualitzat que és una data possible, però que no és segura perquè potser «és més tard», arribant fins i tot a principis de febrer.


Comentaris

envia el comentari