Trànsit revela les restriccions imminents que aplicarà a les carreteres de Catalunya

Trànsit revela les restriccions imminents que aplicarà a les carreteres de Catalunya

L'objectiu és garantir la mobilitat dels usuaris i la fluïdesa de la xarxa viària, així com millorar la seguretat viària | Cedida

Els camions de mercaderies de més de 7,5 tones estaran obligats a circular per la xarxa viària principal catalana a partir del 24 de febrer, segons la resolució de restriccions a la circulació durant l'any 2021 que s'ha publicat aquest divendres. Aquesta és una de les novetats destacades de les limitacions ordenades per a aquest any.

 

Pel que fa a les restriccions a l'N-230, el Servei Català de Trànsit (SCT) indica que s'han establert de manera que no perjudiquin les empreses de transport de l'Alta Ribagorça. Aquesta mesura s'ha coordinat amb la Direcció General de Trànsit (DGT). Una altra novetat és que els vehicles restringits a l'N-340, N-240 i N-II seran només els de 4 eixos o més. S'elimina, així, la menció a vehicles de 26 tones o més.

 

 

Les restriccions incloses en la resolució s'estableixen tant de forma ordinària com en dies festius, en períodes de vacances i desplaçaments massius de vehicles o bé en altres circumstàncies que puguin afectar les condicions de la circulació. L'objectiu és garantir la mobilitat dels usuaris i la fluïdesa de la xarxa viària, així com millorar la seguretat viària de tots els usuaris de les vies.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

D'altra banda, una altra novetat és que s'introdueix en les restriccions la categoria de carreteres amb dificultats de gestió. Les mesures afecten vehicles per les característiques tècniques, per la càrrega o bé per la tipologia de trajecte. Són vehicles de transport de mercaderies en general, els de transports especials, els vehicles especials o els de mercaderies perilloses.

Pel que fa a la tipologia de les restriccions, n'hi ha per causes meteorològiques, per la celebració de proves esportives o usos excepcionals que suposin afectacions al trànsit ordinari o bé per fer obres o actuacions de conservació i manteniment.

Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible

En la línia de millorar la mobilitat, cal recordar que el Govern va aprovar a finals de gener el Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible 2021-2030. L’objectiu principal d’aquest Pacte Nacional, que ha impulsat el Departament d’Interior amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat, és garantir la transició cap a una mobilitat més segura i, al mateix temps, sostenible, saludable, connectada i automatitzada a tot Catalunya. El pla planteja, entre d'altres, reduir a la meitat les víctimes mortals per accident el 2030 respecte al 2020 i a zero el 2050, la promoció d’una mobilitat més sostenible, saludable, connectada i autònoma i la millora de la qualitat de l’aire.

 

El Pacte ja s’havia presentat prèviament a la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària (CIMSV) el 27 d’octubre passat i a la Taula d’Entitats del Pacte el 3 de novembre i aquest era l’últim pas previ a la seva aprovació definitiva.

El Pacte permet donar resposta als nous reptes que s'estan produint en el context actual, com ara una mobilitat creixent, l’estancament del decreixement de l’accidentalitat a la Unió Europea i a Catalunya, la dispersió espacial dels accidents amb absència de concentracions rellevants, la demanda social de pacificació del trànsit als nuclis urbans, travesseres i àrees periurbanes, l'envelliment de la població, l’accessibilitat universal i el canvi climàtic.

D’altra banda, també pretén gestionar l’increment de l’ús de modes de mobilitat sostenibles, la irrupció d’operadors privats en la gestió d’informació del trànsit en temps real, els avenços tecnològics aplicats als vehicles i a la via (vehicle autònom), l’increment de l’oferta dels serveis de mobilitat (MaaS) i la incorporació de la perspectiva de gènere en la mobilitat.

Amb aquest compromís transversal es vol continuar avançant en la millora de la seguretat viària i la mobilitat sostenible per assolir la consecució l’any 2050 d’un escenari de Visió Zero, sense víctimes mortals i sense ferits greus amb seqüeles de per vida, i també reforçar la lluita contra el canvi climàtic i els efectes nocius derivats de la mobilitat. El Pacte també planteja altres objectius estratègics com són la reducció del 50% de les víctimes mortals per sinistres viaris l’any 2030 respecte al 2020, la promoció d’una mobilitat més sostenible, saludable, connectada i autònoma i la millora de la qualitat de l’aire. El Pacte, com a document estratègic futur, té un abast per als propers deu anys, en el decenni 2021-2030 i gira al voltant de sis eixos.