El trasplantament és efectiu en pacients de fibrosi pulmonar amb una disfunció que impedeix la regeneració

Un estudi liderat per l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha determinat que el trasplantament de pulmó també millora la supervivència i la qualitat de vida d'aquells pacients amb fibrosi pulmonar progressiva que presenten telòmers curts.

 

En la fibrosi pulmonar, determinades cèl·lules dels teixits dels pulmons perden la capacitat de regenerar-se i reparar. En alguns casos, aquesta incapacitat de regenerar-se prové en part de mutacions que fan que els telòmers –seqüències d'ADN situades a l'extrem dels cromosomes– siguin críticament curts o disfuncionals. L'estudi s'ha publicat a la revista científica 'Frontiers in Medicine'.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

En moltes ocasions els pacients amb fibrosi pulmonar amb disfunció telomèrica empitjoren malgrat que el tractament i requereixen trasplantament de pulmó com a única alternativa eficaç per millorar la supervivència. Ara bé, en els darrers anys alguns estudis han suggerit que el trasplantament de pulmó té una mala evolució en pacients amb disfunció als telòmers i alguns centres trasplantadors d'altres països havien plantejat aquesta disfunció com a contraindicació relativa.

El trasplantament és efectiu en pacients de fibrosi pulmonar amb una disfunció que impedeix la regeneració

El trasplantament és efectiu en pacients de fibrosi pulmonar amb una disfunció que impedeix la regeneració cel·lular | Pixabay

 

Seguiment prospectiu detallat de la mortalitat

Per primera vegada, aquest estudi ha fet un seguiment prospectiu detallat de la mortalitat, la morbilitat i la qualitat de vida de pacients trasplantats i ha comparat els resultats dels quals tenien disfunció telomèrica amb els dels que no la patien. L'estudi també identifica que fins a la meitat de pacients amb fibrosi pulmonar que requereixen trasplantament presenta telòmers curts i mutacions telomèriques.

 

El treball s'ha realitzat amb pacients de l'Hospital Universitari de Bellvitge que havien estat testats per telòmers al diagnòstic i que van requerir un trasplantament de pulmó a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron entre el juny del 2013 i l'octubre del 2018. Els resultats dels estudis i el seguiment han indicat que la supervivència a l'any després del trasplantament va ser superior al 80% independentment de la disfunció dels telòmers i que hi va haver una millora notable en la qualitat de vida tant en un grup com en l'altre.

 

Sí que es van detectar diferències en la morbiditat, ja que els pacients amb telòmers curts van necessitar més sovint circulació extracorpòria, van patir més complicacions hematològiques precoces i van tenir més estades a l'UCI i ingressos hospitalaris de llarga durada, però són complicacions previsibles i tractables.

 

Liderat per la Unitat Funcional d'Interstici Pulmonar (UFIP) del Servei de Pneumologia de Bellvitge i l'IDIBELL

L'estudi ha estat liderat per la Unitat Funcional d'Interstici Pulmonar (UFIP) del Servei de Pneumologia de Bellvitge i l'IDIBELL, en estreta col·laboració amb l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Alberto Sols de Madrid (IIBM)i l'Institut Tecnològic i d'Eneregies Renovables (ITER) de Santa Cruz de Tenerife. Els quatre grups de recerca participants formen part de la xarxa nacional de recerca CIBER.