Catalunya Diari

La UE ha exportat més de 1.000 milions de dosis de vacunes contra la covid-19

Brussel·les i els Estats Units volen que el 70% de la població mundial estigui vacunada el 2022

La Unió Europea ha exportat més de 1.000 milions de dosis de vacunes contra la covid-19 a uns 150 països en els últims deu mesos. Segons ha anunciat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, unes 87 milions de dosis produïdes al club comunitari han arribat a països pobres a través del mecanisme Covax.

«Sempre hem compartit les nostres vacunes amb la resta del món. Hem exportat tant com hem entregat als ciutadans de la Unió Europea», ha dit Von der Leyen en una declaració. D'altra banda, la presidenta de l'executiu comunitari ha apuntat que, juntament amb el president dels Estats Units, Joe Biden, s'han proposat que el 70% de la població mundial estigui vacunada el 2022. «La Unió Europea està fent la seva part», ha dit Von der Leyen, que ha anunciat que en els pròxims mesos es donaran almenys 500 milions de dosis als països més vulnerables.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En aquest sentit, ha demanat a la resta de països que «facin més» i per això ha anunciat la intenció de portar aquest objectiu de vacunació al G20.

Pla lateral de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant el discurs sobre l'estat de la UE
La UE ha exportat més de 1.000 milions de dosis de vacunes contra la covid-19 | LleidaDiari.cat

CCOO considera «desproporcionat» exigir la vacunació obligatòria als treballadors

D'altra banda, CCOO considera «desproporcionat» exigir la vacunació obligatòria als treballadors, en resposta a la proposta de PIMEC de suspendre de sou i feina els empleats sense el certificat covid. El sindicat considera que les declaracions del secretari general de la patronal, Josep Ginesta, «no són raonables en aquest moment» i creu que el plantejament de la confederació és «absolutament contrari» als drets fonamentals dels treballadors i no respon a un interès públic general.

En aquest sentit, l'entitat ha recordat que, segons l'ordenament jurídic, la vacunació és «voluntària» i ha instat els governs català i espanyol a «no deixar-se pressionar» per les patronals i «salvaguardar» els drets dels ciutadans. «No té cap sentit per a la protecció de la salut pública ni individual que les persones treballadores estiguin obligades a vacunar-se compartint espais amb clients, proveïdors o usuaris que poden no estar vacunats», ha manifestat el sindicat en un comunicat.

L'entitat ha recordat que l'obligatorietat de la vacunació només la poden dictar les autoritats sanitàries estatals en situacions d'urgència o necessitat, atenent també als principis d'idoneïtat i de proporcionalitat, i haurien d'obtenir la ratificació judicial, ja que impliquen la limitació de drets fonamentals. En aquest sentit, el sindicat també ha assegurat que les xifres actuals de contagis, ocupacions d'UCI i defuncions evidencien que la pandèmia no està en el pitjor moment, ja que hi ha hagut moments de més urgència i necessitat on les vacunes ja estaven disponibles.

La situació a Espanya i Catalunya és diferent a la d'altres països de la Unió Europea

Per altra banda, CCOO ha afirmat que la situació a Espanya i Catalunya és diferent a la d'altres països de la Unió Europea, amb un nivell d'acceptació de les vacunes «molt elevat", i un percentatge de vacunació entre les persones d'entre 40 i 59 anys «millor» que la resta d'Europa.

El sindicat ha afirmat que la solució per a l'extensió de la vacuna no està en les mesures coercitives ni obligatòries, sinó en la difusió, la informació i el convenciment de la ciutadania. Una altra eina per a la contenció de la pandèmia en l'àmbit laboral és, segons el sindicat, el manteniment de les mesures bàsiques de prevenció com higiene, ventilació, distàncies de seguretat i l'ús de la mascareta.

«En un context com l'actual, on prima una prevenció de riscos d'escassíssima qualitat, ens sorprèn que la patronal estigui més ocupada en demanar obligacions per a les persones treballadores que limiten els seus drets fonamentals, que en el compliment de les obligacions empresarials que situa la Llei de Prevenció de Riscos des de l'any 1995», ha lamentat el sindicat.


Comentaris

envia el comentari