Catalunya Diari

No et perdis l’última i espectacular pluja d’estels de l’any: com i quan veure els Gemínids

Es un dels fenòmens d’aquest tipus més intensos de tot l’any i dels més destacats i imprescindibles de l’agenda astronòmica de la tardor

Imatge d'una pluja d'estels
La pluja d'estels dels Gemínids és de les més importants de l'any | Arxiu

La tardor està esgotant les seves últimes bales abans de l’arribada oficial de l’hivern el dia 21 de desembre, però a l’agenda astronòmica de l’actual estació encara li queda corda després d’uns mesos molt actius al cel. I és que aquest mes de desembre arriba la pluja d’estels dels Gemínids, una de les més importants de l’any i, sense cap mena de dubte, una cita celeste imprescindible.

Tan sols haurem de creuar els dits perquè la meteorologia acompanyi a l’hora de gaudir del clímax del fenomen a mitjans de mes i garantir així un cel ras. El que sí que sembla assegurat és el fred, així que ens haurem d’abrigar amb ganes si volem sortir a l’exterior a gaudir d’aquest fenomen.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Quan i com veure els Gemínids

L’inici oficial d’aquesta pluja d’estels és el divendres, 4 de desembre, tot i que encara tindrà una baixa activitat. Haurem d’esperar uns dies per l’arribada del clímax del fenomen, ja que la nit en què hi haurà més meteors per hora al cel serà la del 13 al 14 de desembre. Segons informa l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), el punt àlgid de la pluja d’estels serà a les 00.48 hores (UTC), és a dir, gairebé a les dues de la matinada (hora catalana) del dia 14.

Serà llavors quan el fenomen assolirà el màxim d’intensitat, amb fins a 120 meteors caient per hora a una velocitat mitjana d’uns 126.000 km/h, cosa que posa de manifest l’elevada intensitat de l’esdeveniment, un dels més actius de l’any. A més, la Lluna es torbarà de ple en la seva fase nova, garantint un cel ben fosc i estrellat, sempre que els núvols ho permetin. La pluja d’estels dels Gemínids és visible des dels dos hemisferis terrestres, especialment el del nord, i la seva activitat es considera de les més elevades de l’any.

La millor manera de veure el fenomen és en zones de cel sense obstacles d’edificis, arbres o muntanyes, així com lluny de la contaminació lumínica de les àrees urbanes. Podrem gaudir de l’espectacle a simple vista sense necessitat d’utilitzar aparells com, per exemple, telescopis o prismàtics.

Origen dels Gemínids

Pel que fa a l’origen dels Gemínids, reben aquest nom perquè els meteors impacten a l’atmosfera terrestre mirant, des de la Terra, en direcció a la constel·lació dels Bessons, o de Gèmini. No obstant, la seva visió es pot dur a terme al llarg de tot el cel nocturn, especialment de cara al clímax del fenomen.

Les pluges d’estels es produeixen quan la pols i roques que deixen al seu pas per l’espai els meteorits acaben xocant contra la Terra. És llavors quan aquests petits meteors entren a l’atmosfera terrestre, incendiant-se i tornant-se incandescents i oferint una espectacular traça de llum en la seva breu caiguda al nostre cel que dura mil·lèsimes de segons en molts casos.


Comentaris

envia el comentari