Catalunya Diari

Els únics comerços que podran obrir a Catalunya els pròxims caps de setmana

Els centres comercials hauran de tancar les portes

Imatge d'un carrer comercial de Reus
Les restriccions començaran a partir d'aquest dijous 7 de gener  | Ajuntament de Reus

El Govern de la Generalitat ha anunciat noves mesures per «aturar el país» durant deu dies davant la greu situació epidemiològica que viu Catalunya pel coronavirus. D'entre les restriccions més contundents, destaquen les de l'àmbit del comerç. Segons s'ha anunciat en roda de premsa, a partir del 7 de gener només podran obrir els comerços de fins a 400 metres quadrats i els caps de setmana hauran de tancar tots menys els comerços essencials. D'altra banda, els centres comercials tancaran les portes a partir d'aquest dijous 7 de gener. El Govern també ha explicat que aplicarà un confinament municipal cada dia, que només es mantindran les activitats esportives a l'aire lliure i que les escoles obriran el dia 11 de gener amb extraescolars suspeses. Pel que fa a les mesures restrictives de la restauració i el món cultural, es mantenen com fins ara.

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que les mesures entraran en vigor a partir del dijous 7 de gener, passat Reis, per «donar aire» a determinats sectors i «trobar l'equilibri entre l'economia i la salut». Per un altre costat, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat que hi haurà nous ajuts pels sectors afectats per les noves mesures i que el Govern els detallarà més endavant.

Les vendes als comerços de Catalunya baixen 

Les vendes als comerços de Catalunya van caure un 9,7% interanual durant el mes de novembre, deixant enrere la recuperació dels dos últims mesos. Segons les dades provisionals publicades el passat dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Catalunya va registrar el tercer major descens en l'Índex de Comerç Minorista (ICM), superat només per les Illes Canàries (-14,1%) i Andalusia (-10,5%).

Al conjunt de l'Estat, els ingressos als comerços es van reduir un 5,8%, per sota la caiguda del 2,3% a l'octubre. Pel que fa a l'ocupació del sector, a Catalunya va caure un 4,1% arran de les noves restriccions per frenar l'expansió de la covid-19, mentre que a tot l'Estat la davallada va ser del 3,5%.

 

Les ajudes directes als sectors més afectats per la pandèmia representen un 22% del total

Les ajudes directes als sectors més afectats per la pandèmia representen un 22% del total de la despesa extraordinària vinculada a la Covid-19. Així ho va detallar el vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la presentació dels comptes del Govern. El col·lectiu que més ajudes directes ha rebut al llarg d'aquest exercici ha estat el dels autònoms, amb 284 milions d'euros, seguit de la restauració, el comerç, l'artesania i la moda, amb un total de 124,5 milions d'euros.

En l'àmbit educatiu, les ajudes directes han estat de 79,7 milions d'euros, mentre que en l'àmbit esportiu han arribat als 51 milions d'euros. La cultura, per la seva banda, ha rebut 47,3 milions d'euros, mentre que l'habitatge i el sector primari han estat compensats amb 27,5 i 10,6 milions, respectivament.

Per tot plegat, el Govern xifra en 5.128 milions d'euros l'impacte que ha tingut la crisi de la Covid-19 sobre les finances públiques. Segons Pere Aragonès, 3.826 milions d'euros corresponen a un increment de despeses mentre que 1.302 milions d'euros fan referència a una caiguda d'ingressos derivada de la pandèmia. 


 


Comentaris

envia el comentari