Catalunya Diari

La Unió Europea demana la «ràpida implementació» del passaport sanitari

Els líders europeus es comprometen a donar almenys 100 milions de vacunes contra la covid als països pobres aquest any

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han acordat aquest dimarts «revisar a mitjans de juny» les restriccions als viatges dins del bloc comunitari. En el text de les conclusions, els líders europeus celebren l'acord entre l'Eurocambra i el Consell sobre el passaport sanitari i aposten per una «implementació ràpida».

Els 27 remarquen que cal seguir coordinant les mesures de cara a l'estiu malgrat «la millora general de la situació epidemiològica» a la Unió Europea. Amb tot, alerten que cal seguir «vigilants» per les noves variants i «prendre les mesures necessàries». D'altra banda, els líders europeus es comprometen a «accelerar la donació» de vacunes als països pobres i a fer-hi arribar «almenys» 100 milions de dosis aquest any.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Fer arribar vaccins als països pobres

A més, els líders del bloc comunitari aposten per «ajudar a desenvolupar la capacitat productiva local» de vacunes als països pobres. En el text, els 27 subratllen el seu paper de «lideratge» pel que fa a les aportacions al mecanisme COVAX per fer arribar vaccins als països pobres. Tanmateix, no fan cap referència a la proposta d'alliberar les patents de les vacunes que està a debat a l'Organització Mundial del Comerç.

Pla general de la reunió dels líders europeus a Brussel·les pel Consell Europeu
Els 27 demanen la "ràpida implementació" del passaport sanitari i acorden revisar les restriccions als viatges al juny | LleidaDiari.cat

Com serà el passaport?

La setmana passada el Parlament Europeu i els estats membre van acordar crear un passaport sanitari a la Unió Europea que entri en vigor com a màxim l'1 de juliol i que permeti demostrar la vacunació, haver passat la covid-19 o ser negatiu. Després de setmanes de negociacions, les dues institucions s'han posat d'acord sobre aquest salconduit que pretén facilitar els viatges aquest estiu i salvar la temporada turística.

Finalment, el nou sistema de mobilitat no oferirà PCR gratuïtes tal com demanava l'Eurocambra. Tot i això, la Comissió Europea destinarà 100 milions d'euros a cofinançar els tests a les persones que s'hagin de desplaçar sovint per la UE. A l'espera que l'Eurocambra validi la regulació acordada al ple de principis de juny, la Comissió Europea continua treballant a contrarellotge perquè el sistema estigui operatiu al juny. Tanmateix, no es podrà començar a utilitzar fins que la legislació estigui aprovada.


Comentaris

envia el comentari