Catalunya Diari

Illa avisa que no hi haurà vacuna per a la Covid-19 abans del primer semestre de 2021

Ha animat a les empreses de fabricació de vacunes veterinàries a fabricar-ne

Salvador Illa i Pedro Sánchez, en una reunió del comitè tècnic sobre el coronavirus.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat aquest dijous, 14 de maig, que la vacuna o la teràpia efectiva contra la covid-19 no arribarà abans del primer semestre de l'any 2021. En la seva compareixença a la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, Illa ha animat a les firmes elaboradores de vacunes veterinàries a preparar-se per fabricar també la vacuna contra el coronavirus.

«Hem d'aprendre a conviure amb la nova normalitat»

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit que els resultats preliminars de l'estudi de seroprevalença indiquen que «no hi ha immunitat de grup, ni n'hi haurà» i això «corrobora» la desescalada plantejada pel govern espanyol, de «no basar l'estratègia en la immunitat grupal». «Està ben contemplat que el pla de desescalada no la contemplés», ha dit. Illa ha afirmat que caldrà extremar la «prudència» fins que hi hagi vacuna o teràpia pel coronavirus i «aprendre a conviure amb la nova normalitat».

Illa ha dit que hi ha «preocupació» per possibles rebrots. «El risc existeix i la millor manera d'evitar-lo és actuar amb gradualisme, prudència i apel·lar a la responsabilitat individual», ha afirmat. També ha argumentat que la «variabilitat territorial de la prevalença» demostra que la desescalada ha de ser asimètrica per territoris. El ministre de Sanitat ha dit que no esperaven una immunitat alta entre la població perquè la immunitat de la grip és d'un 10-15% i era «molt difícil» que la del coronavirus donés xifres més altes. Illa ha dit que «no canviarà molt la foto» entre els resultats provisionals i els definitius.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'obligatorietat de la mascareta

L'executiu espanyol no descarta fer que la mascareta sigui obligatòria a altres espais públics, més enllà del transport públic. Illa ha dit que s'està estudiant aquesta possibilitat i ho abordarà amb les CCAA a la reunió de divendres a la tarda del Consell Interterritorial. Illa ha apuntat que «no és tan senzill» perquè hi ha gent que no en pot portar i «ha de quedar exceptuada». El ministre de Sanitat ha apuntat que la mascareta recorda la nova normalitat.


Comentaris

envia el comentari