La vacuna de Johnson&Johnson permetrà «agilitzar molt la vacunació», segons un investigador de Can Ruti

La vacuna de Johnson&Johnson permetrà «agilitzar molt la vacunació», segons un investigador de Can Ruti

Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch | Comissió Europea

 

L'Agència del Medicament dels Estats Units (FDA) ha aprovat aquest dissabte la vacuna de Johnson & Johnson i s'espera que la Unió Europea faci el mateix en els pròxims dies, probablement a mitjans de març. Es tracta d'una vacuna que s'afegirà a la de Pfizer, Moderna i Oxford i que la seva principal novetat és que només necessita una dosi. A més, es pot emmagatzemar en una nevera convencional. Malgrat això, té una eficàcia inferior (72%) respecte a les altres.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

El metge José Moltó, investigador principal d'un estudi que s'està fent sobre aquest fàrmac a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Can Ruti, assegura que la vacuna «permetrà agilitzar molt la vacunació» perquè la novetat més important serà «el canvi de paradigma de dues dosis a una». En declaracions al programa 'Via Lliure' de 'RAC1', el doctor assenyala que s'espera que arribin al voltant d'uns 20 milions de dosis, similar a les xifres de Pfizer, perquè «tant Janssen com Pfizer són dues grans companyies farmacèutiques amb plantes molt actives que poden produir una gran quantitat de vacunes en un curt espai de temps».

 

Moltó ha indicat que la vacuna de Johnson & Johnson té una efectivitat d'un 66% en casos de malaltia simptomàtica lleu, moderada i greu. En canvi, en els casos més severs, la protecció és d'un 85%. Tot i això, la diferència de protecció en els diferents països on s'han elaborat els assajos clínics ha provocat que la FDA hagi donat una xifra oficial d'un 72% de protecció.

 

Finalment, en declaracions al citat mitjà, també ha explicat que la vacuna té una «tolerància excel·lent» als efectes secundaris i que els assajos clínics també s'han fet amb persones de 60 anys o més.

 

Més vacunes a la primavera

La Unió Europea pretén accelerar la vacunació amb l'arribada de la primavera i així poder començar a desescalar restriccions a mesura que s'acosti l'estiu. Des de la Comissió Europea asseguren que estan treballant amb les farmacèutiques per resoldre les dificultats de producció de les vacunes.

 

Pfizer-BionTech, Moderna i AstraZeneca són les companyies que actualment estan subministrant vaccins a la UE. En principi, fins a finals de març haurien d'haver distribuït uns 106 milions de vacunes. En canvi, Brussel·les diu que entre abril i març arribaran uns 300 milions de vacunes, si no hi ha problemes de subministrament. És a dir, que gairebé es triplicaria el nombre de dosis disponibles als països europeus.

 

Amb més de 400 milions de dosis durant la primera meitat de l'any, la Comissió Europea calcula que es podrà immunitzar uns 200 milions de ciutadans. Per tant, entorn d'un 45% de la població a finals de juny. Si els pronòstics de l'executiu europeu es compleixen, entre juliol i setembre haurien d'immunitzar el 25% restant per arribar a l'objectiu del 70% a finals d'estiu.

 

Tot això es basa en el supòsit que les farmacèutiques compliran amb els compromisos d'entrega que hi ha als contractes de compra anticipada negociats per Brussel·les. En l'última setmana han aflorat algunes informacions a la premsa internacional sobre els dubtes que AstraZeneca pugui proporcionar el gruix de dosis que va prometre.

 

Així, el bloc europeu espera amb esperança l'arribada de la vacuna de Johnson & Johnson. L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) preveu decidir a mitjan març si l'aprova. En cas d'obtenir l'aval, podria començar a arribar a la primavera amb l'avantatge afegit que només cal una sola dosi per generar immunitat. Els estats europeus han comprat 200 milions de dosis a J&J pel 2021, si bé es desconeix quantes s'entregaran en el segon trimestre de l'any.

 

Més vacunes en camí

A banda del vaccí de J&J, l'EMA també està revisant la vacuna de Novavax i de CureVac. Aquesta última confia a rebre l'autorització del regulador europeu entre finals de maig i principis de juny, segons estimacions de la companyia. L'EMA està en contacte amb els creadors de la vacuna Sputnik, però per ara no l'ha començat a analitzar, malgrat l'interès que tenen per passar l'examen europeu després d'haver publicat a la revista The Lancet resultats positius dels assajos clínics.