Catalunya Diari

La vacuna de Pfizer redueix un 98% el risc de morir per Covid-19 a les residències

Ho diu un estudi, fet sobre 117.000 persones, que signen Carmen Cabezas, Josep Maria Argimon i Daniel Prieto-Alhambra

El risc de morir per Covid-19 cau un 98% a les residències després de rebre dues dosis de la vacuna de Pfizer. Aquest és el resultat d'un estudi elaborat a residències i personal sanitari de Catalunya que signa com a principal autora la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Els resultats, que ha avançat aquest dimarts el programa 'El món a RAC 1', mostren com la vacunació amb dues dosis redueix entre un 88 i un 95% el risc de contagi.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Segons els resultats preliminars, aquesta protecció és del 95% entre els treballadors sanitaris, del 92% entre el personal de residències i del 88% entre les persones residents. Amb només una dosi, la reducció de les infeccions és d'entre un 40 i un 50%. L'estudi s'ha fet sobre unes 117.000 persones, la meitat personal sanitari i l'altra meitat residents i treballadors de residències.

La primera dosi ja redueix de manera rellevant el risc d'infecció

En concret, l'estudi mostra que una única dosi redueix el risc d'infecció un 42% entre les persones que viuen en residències, un 35% entre el personal d'aquestes residències i un 32% entre treballadors sanitaris. Els investigadors alerten, però, que tot i aquesta modesta protecció s'han de mantenir les mesures de protecció alternatives, especialment durant les dues primeres setmanes posteriors a la vacunació.

Altres signants de l'estudi són el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto Alhambra. La investigació apunta que faran falta altres estudis en el futur per veure si l'efectivitat que dona la vacunació es manté a mitjà i llarg termini.

«Són uns resultats espectaculars»

L'investigador Daniel Prieto-Alhambra ha explicat en una entrevista al programa 'El món a RAC 1' que «són uns resultats espectaculars. És una reducció d’infeccions d’entre el 85 i 95% després de la segona dosi. És d’aquelles gràfiques que repeteixes tres vegades per assegurar-te que no t’has equivocat». Tot i això, ha alertat que s’ha d’anar molt amb compte perquè la immunitat plena no s'aconsegueix fins després de rebre la segona dosi. Prieto-Alhambra ha manifestat que «entre la primera i la segona dosi passen tres setmanes i hi ha una reducció de risc molt menor, entre un 50% i un 60%».

En aquest sentit, l'investigador català ha destacat que aquestes dades «són molt importants perquè ens faria pensar que tenim la capacitat de reduir l’aparició de casos a les residències i la transmissió comunitària. Això ens indica que anem en la bona direcció».


Comentaris

envia el comentari