Catalunya Diari

La vacuna amb «potencial universal» que arribarà a Catalunya i pot canviar-ho tot

Espanya rebrà 4,8 milions de dosis del vaccí de Janssen, la primera que necessita una única dosi

La vacuna de Janssen en dos vials amb diverses dosis, amb la tapa de color groc
Totes les esperances estan posades en la quarta vacuna aprovada a la Unió Europea, la de Janssen | Cedida

El coronavirus continua força present a Catalunya i a la resta de països del món, i les esperades vacunes són les úniques que donen certa esperança en aquesta pandèmia. Després d'una setmana en què el vaccí d'AstraZeneca ha estat objectiu de molts rumors pels suposats casos de trombes que ha pogut causar en alguns vacunats, hi ha molt bones notícies.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La gran esperança de la Unió Europea

Es tracta de l'aprovació de la vacuna desenvolupada per Janssen, filial de la farmacèutica Johnson & Johnson, que s'ha convertit en la quarta a rebre llum verda a la Unió Europea. L'arribada d'aquesta vacuna era una de les més esperades, ja que és la primera del mercat que requereix administrar només una dosi. Aquest fet fa que s'acceleri el procés de vacunació en els països que la reben i que s'augmentin els grups de vacunació, de manera que tenim cada cop més a prop l'objectiu de la immunitat de grup. 

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat la vacuna després d'una «exhaustiva» avaluació, segons han informat des de Brussel·les. Així, i en un moment en què els efectes secundaris de les vacunes estan en el punt de mira, les autoritats asseguren que els resultats dels assajos són «sòlids» i «compleixen amb els criteris d'eficàcia, seguretat i qualitat».

La farmacèutica va signar un contracte amb la Comissió Europea que assegurava que Espanya rebria un total de 21 milions de dosis d'aquest medicament al llarg de l'any 2021. Per ara, però, a principis d'abril arribarà la quantitat de 4,8 milions de dosis, les quals es traduirien directament en 4,8 milions de ciutadans vacunats i, a més a més, cap dosi es malgastaria, com sí que ha passat amb les tres primeres. 

Tot el que se sap sobre la vacuna monodosi de Janssen

La vacuna de Jansenn no presenta, en principi, cap problema pel que fa als grups poblacionals que l'hagin de rebre, ja que la seva administració està recomanada per a totes les edats (majors de 18 anys). A més, els estudis asseguren que no produeix efectes secundaris greus i es pot emmagatzemar a temperatures relativament suaus, a diferència de la majoria de vacunes, que necessiten temperatures molt per sota dels zero graus per a mantenir-se.

L'assaig clínic de Janssen ha comptat amb més de 44.000 persones d'Estats Units, països d'Amèrica Llatina i Sud-àfrica. A la meitat dels voluntaris se'ls va injectar placebo, mentre que a l'altra meitat se li va administrar una dosi de la vacuna. Els resultats van ser esperançadors, ja que en primer lloc es pot concloure que evita en el 100% la mortalitat, atès que cap dels voluntaris ha mort en el procés ni ha presentat efectes secundaris més enllà de cansament, nàusees, mal de cap i malestar.

D'altra banda, es va poder observar una reducció del 67% en el nombre de casos simptomàtics passades les dues setmanes de rebre la vacuna, així que es conclou que l'eficàcia de la vacuna és del 67% als 14 dies d'haver-se administrat.

La vacuna de Janssen podria convertir-se en «universal»

Aquests beneficis de la vacuna de Janssen fan que tingui potencial per a convertir-se en «universal». Així ho ha afirmat l'investigador del Servei de Microbiologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Pere Joan Cardona, al portal '20 Minutos'. L'investigador assegura que «els resultats són molt interessants i s'afegeixen a l'arsenal».

L'expert ha afirmat que una vegada les vacunes de Janssen es treuen de congelador, poden aguantar fins a tres mesos en una temperatura entre 2 i 9 graus. Gràcies a aquesta resistència, el microbiòleg veu moltes probabilitats que aquesta vacuna monodosi es converteixi en «universal». De la mateixa manera, Pere Joan Cardona apunta a la possibilitat de combinar vacunes per augmentar la seva efectivitat, encara que en aquest experiment no entraria la de Jenssen, ja que es valdria per ella sola amb una dosi.

Això indica que en un futur podran realitzar-se combinacions, «cosa que obre moltes possibilitats a l'hora de reforçar la immunitat si cal», ha assegurat a l'esmentat mitjà. Tot i això, afirma que aquesta és una qüestió que «s'anirà veient». «Ara comença la feina de fer combinacions i veure com es comporta la resposta immune», ha conclòs l'expert català.


Comentaris

envia el comentari