Catalunya Diari

Vuit de cada deu homes i tres de cada quatre dones van patir violència fent esport quan eren petits

Un estudi d'abast europeu en el qual ha participat la UVic ho demostra

La violència contra infants i adolescents en el món de l'esport afecta més nens que nenes. En concret, a l'Estat, el 81% dels homes declara haver patit almenys una experiència de qualsevol mena de violència interpersonal, mentre que, en el cas de les dones, el 75%, tres de cada quatre. Així ho demostra un estudi coordinat per la investigadora Montse Martin amb la col·laboració d'Eva Cirera, totes dues del grup de recerca GREAF, de la UVic-UCC. En concret, el 72% dels homes i el 66% de les dones ha patit violència psicològica; el 50% dels homes i el 36% de les dones ha viscut violència física; i el 41% dels homes i el 27% de les dones ha tingut com a mínim una experiència de negligència a l'esport abans dels 18 anys.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!


Pel que fa a la violència sexual sense contacte, un 39% dels homes i un 33% de dones declaren haver-ne patit mentre que un 26% dels homes i un 14% de dones manifesten haver viscut com a mínim una experiència de violència sexual per contacte dins de l'esport abans dels 18 anys.Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de l'enquesta que es va fer a més de 10.000 persones de sis països europeus (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Regne Unit i Romania) en el marc del projecte europeu Child Abuse in Sport-European Statistics (CASES). Aquest projecte té per objectiu donar suport als esforços estratègics que s'estan fent per prevenir l'abús, l'explotació i la violència infantil a l'esport; i desenvolupar recursos per al sector de l'esport que ajudin a les organitzacions esportives a vetllar pel benestar dels nens, nenes i adolescents. El projecte CASES ha estat liderat a l'Estat per les investigadores Montse Martín i Eva Cirera, del grup de recerca GREAF de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).La recerca del projecte CASES ha respost la pregunta «Quina és la prevalença de la violència interpersonal contra els infants actius en l'esport organitzat, dins i fora de l'esport? ». Per això es van recopilar proves científicament sòlides sobre l'escala i les dinàmiques de la violència interpersonal contra menors en l'esport (IVAC). A l'Estat, 1.472 persones van contestar el qüestionari, de les quals la meitat eren dones i l'altra meitat, homes. Totes les persones enquestades tenien entre 18 i 30 anys i se'ls va preguntar sobre les seves experiències a l'esport organitzat (fora del currículum escolar) abans de complir 18 anys.

Imatge d'una pilota de futbol.
Les conductes violentes, segons l'estudi, sovintegen a l'esport de base | piqsels

Una de les conclusions que ha posat en relleu aquest estudi és que la prevalença de la violència interpersonal contra els infants és més baixa per als enquestats que practiquen esport en l'àmbit recreatiu (68%) i més alta per als que competeixen en l'àmbit internacional (84%). A Espanya, el percentatge és més alt que a Europa, ja que en l'àmbit recreatiu suposa el 70% i en l'àmbit internacional, el 91%.

Per part de coneguts i als clubs

Un altre resultat significatiu de l'estudi CASES és que la violència interpersonal en infants i adolescents és perpetrada tant per adults (freqüentment per l'entrenador o l'instructor) com per iguals (per exemple, companys i membres de l'equip o del club). Els autors de la violència interpersonal solen ser coneguts de l'infant o jove que la pateix.La majoria dels enquestats que van patir violència interpersonal dins de l'esport no van revelar la seva experiència més greu i la revelació a algú dins de l'esport va ser poc freqüent (6% dels participants).

Malgrat els resultats presentats fins ara, l'experiència general amb l'esport dels adults que van practicar-ne durant la seva joventut és molt positiva. El 82% dels enquestats va qualificar l'experiència general com a bona o molt bona.


Comentaris

envia el comentari