Catalunya Diari

Podem controlar artificialment el temps? La Xina assegura que ho farà a tot el món d'aquí a pocs anys

Es busca una nova fita històrica amb la manipulació de la meteorologia del seu país en menys de 5 anys

Imatge de núvols baixos sobre la ciutat xina de Shangai
La Xina vol modificar el clima del seu país a partir de l'any 2025, però aquest fet provocarà molta polèmica | Arxiu

La Xina té la intenció de controlar el temps manipulant els núvols, la pluja, la neu o la calamarsa, i ho vol fer a una escala mai vista a partir de l'any 2025. En més de la meitat del país i en més de cinc milions de quilòmetres quadrats. En un territori equivalent a deu vegades l'espanyol. La Xina pensa a batre tots els rècords. Segons relata una nota oficial de les autoritats xineses, espera veure completat el pla el 2025 en un 56% de l'espai total de país pel que fa a la pluja i neu, mentre que en 580.000 quilòmetres quadrats pel que fa a l'eliminació de la calamarsa. «Per al 2035 la modificació del temps haurà d'arribar a un nivell del planeta», afegia, finalment, la nota.

El Consell d'Estat ho va anunciar de manera oficial el passat mes de desembre de l'any 2020 i això ha intrigat a tothom, fins al punt de fer créixer les tensions entre veïns que, en total, sumen una nombrosa part de la població mundial. Ja hi ha qui esmenta la possibilitat d'una guerra meteorològica. Encara més si, com ha fet públic Pequín, el programa s'estén a un objectiu també global de cara a l'any 2035. Per tant, en menys de 15 anys ens podria afectar directament a Catalunya.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La fabricació de núvols preocupa als països veïns

«Per a molts països veïns, que poden comprendre la preocupació xinesa per la sequera, plou sobre mullat», assenyala. I continua: «Especialment a la vista dels problemes que hi ha al voltant de Mekong, que és el curs d'aigua més important del sud-est asiàtic i sobre el qual es registra des de fa anys certa polèmica pels embassaments i plantes d'energia xineses que no tenen en compte l'impacte que provoca riu avall». «Existeix, així, un seriós problema amb els recursos hídrics de la regió», conclou. Rius assegura per això que els EUA ja ho ha polemitzat amb la Xina.
 

La pluja de la Xina, no caurà en altres llocs?

Andrea Flossmann, copresidenta del grup especialitzat en modificació del temps de l'Organització Meteorològica Mundial i professora a la Universitat Clermont Auvergne de Clermont-Ferrand (França), respon a La Vanguardia: «De moment no tenim evidència que hi hagi un robatori d'aigua a països veïns, però fins ara la fabricació de núvols no s'ha fet a una escala tan gran. I per això el debat. Podeu canviar en el futur, etc».

Aquesta mateixa científica explica que Espanya va fer en el passat. Israel ho fa ara. Altres països sobretot porten endavant un programa de prevenció de la calamarsa com França, Rússia, Romania o Moldàvia. «I actualment la fabricació de núvols per a l'augment de les precipitacions està fent-se a gran escala a Àsia, Àfrica i Amèrica. Són més de quaranta països i hi ha una tendència a incrementar-se per les sequeres, vist el canvi climàtic», detalla.

És una tècnica perillosa pel medi ambient?

Al dubte respon Siems: «No tinc coneixement que els agents de sembra d'ús comú (per exemple, iodur de plata) hagin tingut impacte. A Austràlia es va dur a terme una anàlisi mediambiental molt detallat fa 15 anys i se segueix monitorant anualment l'aigua subterrània. La concentració general d'aquests agents de fabricació de núvols és realment molt petita en comparació amb el combustible necessari per exemple, d'un avió o d'un generador terrestre. S'està realitzant un esforç per desenvolupar agents de fabricació de núvols nous i més eficaços». S'ignora en certa manera la seva repercussió real i d'aquí el creixent escepticisme. La unilateralitat dels projectes per part de la Xina augmenta, a més, les suspicàcies.

Primers projectes al llarg de la Segona Guerra Mundial

Per fer realitat la 'fabricació de núvols' n'hi ha prou amb utilitzar un còctel químic basat habitualment en iodur de plata, que actua sobre els núvols i té efectes modulant la pluja, la neu o la calamarsa. Aquest mètode es coneix des que un empleat de General Electric ho descobrís per casualitat després de la Segona Guerra Mundial. EUA va intentar apaivagar els huracans amb aquesta tècnica en el projecte Stormfury. Va veure un 'boom' en els anys 1950-1960 que en part es va perdre en saber-se que s'havia utilitzat en la guerra del Vietnam per inundar les carreteres i condicionar el Vietcong. I de fet Pequín va iniciar el seu desenvolupament en els 60.


Comentaris

envia el comentari