Catalunya Diari

Surten a la llum casos d'abusos sexuals a l'Aula Municipal de Teatre de Lleida

El Diari Ara recopila experiències que haurien viscut diverses alumnes per part de dos professors del centre

Imagen de una mujer tapándose la cabeza con las manos, consternada
Imatge d'arxiu d'una dona tapant-se el cap amb les mans. | Cedida

Diverses alumnes de l'Aula de Teatre de Lleida han relatat al Diari Ara els suposats abusos sexuals que haurien patit per part del que va ser director i professor del centre, Antonio Gómez, i d'un altre professor, Rubén Escartín. Els testimonis apunten que Gómez hauria abusat de diverses víctimes, totes d'entre 15 i 18 anys, durant 20 anys, fins a la seva marxa del centre el juliol de 2019. Segons elles, els abusos haurien estat diversos encara que sempre es repetien els mateixos patrons: classes totalment sexualitzades i un abús de poder per part del docent. Així, l'home hauria aprofitat les classes per fer tocaments a les noies aprofitant-se de «l'admiració» que li tenien. Escartín, per la seva banda, també hauria vexat i abusat d'alumnes.

 
 
L'any 2018, nou exalumnes de l'Aula de Teatre van presentar una denúncia contra els dos professors per haver comès abusos sexuals entre els anys 2001 i 2008, quan eren adolescents. El juny del 2019, però, la Fiscalia de Lleida va arxivar el cas, ja que els fets havien prescrit, a l'haver passat més de deu anys. Tot i això, les denunciants creuen que els abusos haurien continuat fins a la marxa del director i professor del centre, l'any 2019. En tots els casos, les suposades víctimes tenien entre 15 i 18 anys en el moment dels fets. Segons alguns d'aquests testimonis, durant les classes Gómez els feia participar en jocs sexualitzats i exercicis amb excessiu contacte físic, en els que també hi participava per fer tocaments a les noies. A més, s'hauria fet passar pel "millor amic" de les alumnes per normalitzar aquestes conductes i per manipular-les, aprofitant l'admiració que elles li tenien.
 
 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 
 
Diverses d'aquestes alumnes també assenyalen que haurien mantingut una relació amb el professor quan eren menors d'edats. Fins i tot, una d'elles explica que després d'anar a casa del docent on haurien mantingut relacions sexuals, ell la va amenaçar amb quà la suspendrien si explicava a algú el que havia passat. En un cas, també hi hauria hagut un intent de violació per part de Gómez a una alumna de 15 anys. Segons relata la noia, va ser durant un viatge a Galícia amb La Inestable 21, la companyia de l'Aula de Teatre, on el professor se les va empescar per compartir llit de matrimoni amb ella. A l'apagar el llum, la jove explica que ell l'hauria començat a petonejar i després a agredir-la sexualment fins que va intentar penetrar-la, sense preservatiu, moment en què ella va poder apartar-lo.
 
 
En el cas de l'altre professor, Rubén Escartín, les alumnes expliquen que «seguia els passos» de Gómez. D'aquesta manera, hauria enganyat una de les denunciants per portar-la a casa seva i, un cop allí, abusar sexualment d'ella. Posteriorment, en un viatge a Madrid, hauria intentat fer el mateix però, segons la noia, el va poder aturar i alertar la resta dels companys. Aquest fet va arribar a la llavors directora de l'Aula de Teatre, Mercè Ballespí. Tot i parlar amb l'adolescent, la directora explica a l''Ara' que en cap moment va trobar indicis per pensar que hi havia un tema sexual darrere dels fets. També ha defensat que Escartín va marxar del centre per motius professionals el 2008.
 
 
L'article també parla de suposades queixes per part de la resta de professors cap a la professionalitat dels dos docents. Dos exprofessores de l'Aula fins i tot han explicat que en assabentar-se que Antonio Gómez tenia una relació amb una alumna que era menor d'edat, van posar-ho en coneixement de la directora, Mercè Ballespí. Tot i això, Ballespí els hauria demanat discreció, a més d'afegir que ja s'encarregaria d'aquesta qüestió. De fet, l'exdirectora Mercè Ballespí, ha assegurat al mateix diari que no va tenir constància dels suposats abusos fins al 2018, quan es va conèixer la denúncia contra els dos docents. El mateix li va passar a l'actual directora de l'Aula, Mireia Teixidó.
 
 
Al conèixer la denúncia, des del centre van fer dimitir a Antonio Gómez com a president de l'Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida, l'entitat que gestiona la institució municipal. Des del juliol de l'any passat Gómez està desvinculat del centre. L'exdirector, per la seva banda, nega els abusos a les seves alumnes i considera que «és la paraula d'un contra la d'un altre», a més de defensar que si les acusacions fossin certes «la justícia hauria actuat».

Comentaris
Sebastià Tamarit
Escandalosos i totalment inadmisisbles els fets que van passar a l'Aula de Teatre de Lleida durant tants i tants anys. El dos individus implicats (i em sembla una vergonya amagar els seus noms: Antonio Gómez i Rubén Escartín), la conducta dels quals és senzillament abominable, i caldria veure si la directora de l'entitat durant aquells anys (Mercè Ballespí), que va mirar cap a una altra banda quan va tenir notícia de possibles abusos, haurien de respondre a les preceptives responsabilitats penal
Jaume Mayoral
Jo els conec als dos, i clarament és un muntatge.

envia el comentari