Catalunya Diari

Accepta deu anys de presó per matar la seva mare a Bellvís

Reconeixen l'eximent incompleta d'alienació mental en entendre que el jove patia una esquizofrènia no tractada, barrejada amb consum de drogues i alcohol

Cotxe dels Mossos
El cotxe de Mossos que duia l'acusat de matar la seva mare divendres a Bellvís | LleidaDiari.cat

El jove acusat de matar la seva mare i d'intentar-ho amb el seu germà a Bellvís (Pla d'Urgell) ha reconegut els fets i ha acceptat deu anys de presó, en la vista a porta tancada que s'ha fet aquest dimecres al matí a l'Audiència de Lleida. Totes les parts; fiscalia, acusació particular i defensa, han arribat a un acord que contempla també deu anys de llibertat vigilada un cop surti de la presó i una ordre d'allunyament també de deu anys del seu germà.

Concretament han pactat sis anys de presó per un delicte d'homicidi i quatre més per un intent d'homicidi. S'ha tingut en compte l'eximent incompleta d'alienació mental, ja que en el moment dels fets el jove tenia diagnosticada una esquizofrènia no tractada, perquè no seguia la medicació, i barrejada amb consum de drogues i alcohol.

S'ha evitat un judici amb tribunal popular

El pacte entre les parts ha evitat que se celebrés un judici amb tribunal popular. En ell, s'ha reconegut una eximent incompleta i no completa d'alienació mental, ja que en el moment dels fets, l'acusat, «tenia certa capacitat d'entendre, tot i que no una capacitat total d'entendre el que estava fent», ha explicat l'advocada de la família. A més de la pena de presó, les parts han acordat també que l'acusat indemnitzi el seu pare amb 120.000 euros per la mort de la seva dona i de 90.000 euros pel germà (60.000 per la mort de la seva mare i 30.000 per lesions patides).

Els fets van tenir lloc el 7 d'abril del 2017 quan l'acusat es trobava al domicili familiar juntament amb la seva mare i el seu germà. Cap a les vuit del vespre, el germà de l'acusat es va adonar que li faltaven cin euros a la cartera li va dir a la seva mare que sospitava de l'acusat. La mare va anar a recriminar a l'acusat els fets i es va iniciar una discussió al menjador entre mare i fill durant la qual M. N. S. va clavar a la seva mare diverses ganivetades, amb un ganivet «de grans dimensions», dues a la regió cervical i una a l'espatlla dreta, que, minuts més tard i a causa de l'hemorràgia, van provocar la mort de la dona, de 49 anys. La víctima també presentava diverses ferides a les mans que s'hauria fet mentre intentava defensar-se de l'atac.

 

«Estic boig, no puc parar!»

Llavors, el germà de l'acusat va acudir al menjador en sentir els crits d'auxili de la seva mare i en arribar va trobar la dona a terra envoltada de sang. Aleshores es va dirigir cap a l'acusat per intentar prendre-li el ganivet i es va iniciar una baralla entre els dos. L'acusat va apunyalar també el seu germà «amb la intenció d'acabar amb la seva vida», sense aconseguir-ho, tot i que li va provocar ferides a les mans, la cara i a l'espatlla.

Durant l'atac al seu germà, l'acusat va pronunciar expressions com ara «estic boig, no puc parar!» tot i que finalment el germà ferit va poder raonar amb ell i va aconseguir que deposés la seva actitud agressiva i intentés auxiliar la seva mare trucant a 112, malgrat que la dona ja era morta. Les parts entenen que, en el moment dels fets, M. N. S. patia «esquizofrènia paranoide subcrònica, amb trastorn i dependència per l'ús d'alcohol i cànnabis, agreujada per un mal compliment terapèutic i un consum important de substàncies tòxiques», la qual cosa col·loca l'acusat «en una situació de contacte deficient amb la realitat» per la qual «existia una greu alteració de la seva capacitat d'entendre i obrar conforme a la seva voluntat». La fiscalia demanava inicialment catorze anys de presó.


Comentaris

envia el comentari