Aconsegueixen que el jutjat de Lleida investigui un cas d’enverinament de gats

L'Associació animalista local Proyecto CES Lleida celebra que el jutjat de Lleida investigui un cas d'enverinament de dos individus de la colònia de gats ferals (no domesticats), situada a les partides de la Caparrella, en el complex de l'INEF de la capital del Segrià. Els fets van ocórrer el dia 28 de març de 2018. Des de l'associació han informat aquest dimarts a través d'un comunicat que, gràcies a la contractació dels serveis jurídics de l'ONG Nova Eucària, s'ha aconseguit que s'obrin diligències, ja que inicialment es va arxivar el cas. Denuncien també la «inacció» dels cossos de seguretat que no van atendre, diuen, a la denúncia dels animalistes.

 

En el comunicat s'explica que les responsables de l'associació Proyecto CES Lleida es van veure amb la necessitat de contractar els serveis de Nova Eucària perquè els cossos policials competents (Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana) «no van actuar com els hi corresponia». Denuncien que «no van acudir al lloc dels fets de forma immediata per tal de custodiar la cadena de proves, es van negar a recollir els cadàvers per fer les necròpsies i desatendre les peticions ciutadanes, responent de forma insolent i antiprotocolària a les voluntàries».

 

El titllen d'un cas «molt greu» de maltractament animal

En primera instància, «tot i ser un cas molt greu de maltractament animal i un atemptat contra la salut pública», destaquen, la fiscalia va optar per l'arxivament de la denúncia, ja que l'autor és desconegut. Però Nova Eucària i Proyecto CES Lleida van decidir presentar al·legacions perquè la «inacció dels cossos policials és considerada una falta greu, que es repeteix sovint davant de situacions similars», lamenten, i van aconseguir, celebren, que el jutjat reconsiderés aquest fet i, en conseqüència, hagi obert diligències d'investigació penals.

 

Les dues entitats agraeixen aquesta decisió que, esperen, creï un precedent que serveixi per «fer justícia» i per impulsar un protocol d'actuació que fiscalitzi aquests casos tipificats com a delictes penals a fi que siguin considerats «com pertoca». Lamenten, però, que aquesta forma d'actuar per part dels cossos policials envia un missatge social molt clar: «qui vol cometre un delicte de maltractament animal, en resulta impune, mentre que les víctimes i els seus defensors resten desemparats davant la Llei», denuncien, una realitat que es vol canviar per tal d'instaurar «justícia pels animals no-humans».