Afrucat reivindica la migració i la fruita com a binomi d’integració social amb el projecte ‘Casa de Tots’

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, reivindica la migració i la fruita com a binomi d'integració social a través del projecte 'Casa de Tots, Vides canviades per la fruita'. Es tracta d'una minisèrie de sis entrevistes breus en vídeo a persones que fa anys van venir a treballar a Lleida amb l'objectiu de millorar la seva vida i la de les seves famílies, des d'orígens tan diversos com ara Gàmbia, Colòmbia, Romania o Algèria.
 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Els protagonistes mantenen converses amb la periodista Gina Raymat, en uns vídeos que alternen imatges de l'entrevista amb altres d'aquestes persones a la seva feina en el sector fruiter. 

El president d'Afrucat, Francesc Torres, explica que «aquestes històries reals evidencien com la immigració és riquesa, tant per al treballador nouvingut que busca feina i una vida millor, com per al territori que necessita d'aquestes persones». «Volíem posar en valor l'oportunitat d'ascensor social que és el món de la fruita, un sector moltes vegades estigmatitzat per casos aïllats d'explotació de persones vulnerables, i que el sector rebutja», assenyala el director general d'Afrucat, Manel Simon.

 

Afrucat reivindica la migració i la fruita com a binomi d’integració social amb el projecte ‘Casa de Tots’

Afrucat reivindica la migració i la fruita com a binomi d'integració social amb el projecte 'Casa de Tots' | LleidaDiari.cat

'Casa de tots, vides canviades per la fruita'

El projecte el formen sis micro vídeos que ensenyen, a través del format d'entrevista, les històries vitals de sis persones immigrades. En concret, es tracta de dos romanesos, dos gambians, un colombià i un algerià, que van venir a terres lleidatanes per millorar la seva vida, objectiu que han aconseguit gràcies al sector de la fruita que ha estat el vincle comú que els ha arrelat a Ponent, assenyalen des d'Afrucat. 

Marius Grigore, Jorge Ceanca, Jorge Armando Flores, Mahamadou Bah, Dramani Sowe i Kamel Aissiou són els protagonistes de 'Casa de Tots, Vides canviades per la fruita'. En els vídeos, expliquen les seves vivències que, tot i que són diferents i úniques, tenen com a comú denominador la voluntat i, de vegades, la necessitat de transformar la seva vida per millorar-ne la qualitat o per poder tenir un futur per a ells i les seves famílies. Un futur que ja és present, perquè el treball al sector fruiter els ha obert la porta de la integració social que han aconseguit amb el seu esforç i amb l'ajuda i col·laboració de les empreses fruiteres on treballen.

Els documentals es presentaran aquest dijous al vespre a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, en un acte presidit per la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. El projecte 'Casa de Tots, Vides canviades per la fruita' compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.