Catalunya Diari

Alerten del risc d'un possible despreniment del voladís del monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges

Podria afectar una colònia d'orenetes cuablanca

Imatge de les tasques dels Agents al monestir
Imatge de les tasques dels Agents al monestir | @agentsruralscat

Els Agents Rurals i tècnics del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya actuen aquest dilluns davant el risc d'un possible despreniment del voladís d'un teulat contigu al monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges. Segons han informat els Agents Rurals, aquest possible despreniment podria afectar una colònia d'orenetes cuablanca. Davant el perill, els Agents asseguren la viabilitat de les orenetes (tant de pollets com de progenitors) i els busquen una nova ubicació aprofitant nius buits de la colònia existents al mateix monestir de Santa Maria.

En aquest sentit, cal recordar que l'oreneta és una espècie protegida i que, darrerament, han sigut diverses les notícies relacionades amb atacs a nius d'aquestes aus. Un d'ells va ser al nucli urbà de Balaguer, a la Noguera. Un ciutadà va alertar de la situació i, una vegada en el lloc dels fets, els Agents han comprovat la presència de dinou nius trencats. Tanmateix van recollir de la vorera un total de set cries d'oreneta de cua blanca mortes.

Un agent retirant nius
Un agent retirant nius | @agentsruralscat

 

Paral·lelament, els Agents Rurals van informar que a les Borges Blanques, a les Garrigues, també s'havien destruït dos nius d'oreneta «sense el perceptiu permís». Davant els fets, el cos va efectuar la corresponent investigació i denúncia dels fets. En la mateixa línia, el passat mes de juny, l'entitat ecologista d'Ipcena va acusar l'Ajuntament de les Borges Blanques, les Garrigues, d'una destrucció de nius d'oreneta de cua blanca. En aquest sentit, l'ajuntament de les Borges Blanques va negar rotundament que el consistori fos qui executés les obres, amb les quals presumptament s'haurien destruït un total de set nius d'oreneta cua blanca.

Un portaveu municipal va deixar clar que l'Ajuntament es va obrir una convocatòria d'ajuts amb l'objectiu de subvencionar part de la rehabilitació dels porxos de la plaça de l'1 d'Octubre, però en cap cas és el consistori el responsable de les obres que els propietaris puguin dur a terme en el marc d'aquesta convocatòria. Finalment, des de l'Ajuntament de les Borges Blanques van assegurar que no tenien constància dels fets als quals fa referència Ipcena i que, en cas d'haver-se produït, rebrien la reprovació municipal.


Comentaris

envia el comentari