Catalunya Diari

L'incendi d'Arties crema més de 100 hectàrees i encara no està controlat

Les dificultats del terreny, la foscor de la nit i les baixes temperatures han obligat als Bombers a cessar fins dimarts les tasques d'extinció del foc

Imatge del fort pendent de la zona on s'ha registrat l'incendi d'Arties.
Imatge del fort pendent de la zona on s'ha registrat l'incendi d'Arties. | @bomberscat

L'incendi que es va declarar aquest diumenge al vespre als afores d'Arties, a la Val d'Aran, ha cremat ja un centenar d'hectàrees de pastures i encara no està controlat, segons informen els Bombers de la Generalitat. Tretze dotacions dels Pompièrs d'Aran i dos helicòpters han treballat aquest dilluns al migdia per extingir l'incendi, però les dificultats del terreny, la foscor de la nit i les baixes temperatures han obligat als Bombers a cessar fins dimarts les tasques d'extinció del foc. Amb la sortida del sol, els efectius reprendran les tasques amb l'objectiu de controlar les flames, situades en una zona que no fan perillar cap nucli habitat.

Al llarg del dia, el Grup d'Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers ha treballat amb l'estratègia de confinar el foc al fons del barranc de Salider, amb l’objectiu de deixar-lo cremar de forma controlada per eliminar el matollar. El foc està flanquejat per una crema prescrita dels GRAF el 2017 al flanc dret i l'incendi de Vielha del mateix any al potencial del flanc esquerre. El flanc dret és el que continua més actiu, després que hagi saltat a aquesta crema prescrita i que hi hagi hagut nous focus per rodolament. Se’n diu així dels focus que s’inicien pel fet que, a causa de la forta pendent del terreny, un tronc d’un arbre incendiat rodola terreny avall i provoca nous punts de flames.

Durant la nit, els comandaments dels Bombers que gestionen les tasques d’apagament de l’incendi es quedaran a Vielha, per monitoritzar el foc i per fer el traspàs d’informació oportú a l’equip del matí.

Incendi a Arties

Incendi a Arties | LleidaDiari.cat

Un incendi que crema a Arties des de diumenge

L'incendi es va declarar aquest diumenge al vespre als afores d'Arties, a la Val d'Aran, encara crema aquest dilluns al matí i de moment no es pot donar per controlat. El cap de l'incendi es troba estabilitzat i els flancs continuen actius, segons informen els Bombers de la Generalitat. A primera hora d'aquest matí, s'informava que l'incendi hauria cremat, almenys prop de tres hectàrees de pastures, dalt de la muntanya, i no hi ha risc que el foc pugui arribar a la població, segons informa el cos d'emergències. Sis dotacions dels Pompièrs d'Aran i un helicòpter treballen per extingir l'incendi.

El Grup d'Actuació Forestal (GRAF) dels Bombers treballen amb l'estratègia de confinar el foc al fons del barranc de Salider, on es deixarà cremar de forma controlada per eliminar el matollar. A la zona de l'incendi, els Bombers havien fet cremes de gestió de combustible. El telèfon 112 ha rebut 68 trucades per alertar d'aquest incendi, ja que les vistes de les flames són considerables i es poden apreciar des de diferents punts i poblacions de muntanya.


Comentaris

envia el comentari