L’os Goiat ataca un poltre de pocs dies d’edat al municipi d’Arres

Imatge del poltre que ha estat atacat per l'os Goiat.

Imatge del poltre que ha estat atacat per l'os Goiat. | LleidaDiari.cat

 

L'os Goiat ha atacat durant la matinada d'aquest diumenge un poltre de pocs dies d'edat al municipi d'Arres, a la comarca de la Val d'Aran. Aquest és el primer atac a bestiar que Goiat ha realitzat després d’acabar el període d’hibernació. Un atac que ha fet activar la segona fase del protocol d’Intervenció amb ossos al Pirineu, aprovat per totes les administracions pirinenques (Generalitat de Catalunya, Conselh Generau d’Aran, Governs d’Aragó i Navarra) i el Ministeri per a la Transició Ecològica.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l’exemplar per tractar de canviar els hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen l’ús de pirotècnia, bales de fogueig, bales de cautxú…, entre d'altres mesures, que cal aplicar quan l’animal està realitzant la conducta inadequada. Si mitjançant aquestes mesures no s’aconsegueix el propòsit perseguit, s’elevarà al grup de treball previst al Protocol per tal que valori si cal extreure’l del medi.

 

Imatge nocturna de Goiat | LleidaDiari.cat

 

Protocol per extreure Goiat si s'escau

El Protocol d'intervenció amb ossos als Pirineus es va aprovar el passat novembre de 2018. El document respon a la voluntat de consensuar una estratègia d'intervenció davant de possibles exemplars problemàtics. Així, el document es configura com l'eina per prevenir i resoldre amb rapidesa i eficàcia, entre d'altres, casos de conflicte entre ossos i humans. En el cas concret de Goiat, amb els antecedents d'atacs constatats durant el 2017 i el 2018, té la consideració d'os reiteradament depredador. Per tant, seguint el procediment d'intervenció, durant la propera primavera, està previst reforçar les mesures aversives per intentar modificar el seu comportament i, segons els resultats obtinguts, després de la valoració del Grup de Treball de l'Os bru als Pirineus, prendre la decisió pertinent d'acord amb allò que estableix el Protocol i si és el cas capturar-lo i retirar-lo.

 

En tot moment, des de la Generalitat s'ha sostingut que Goiat ha manifestat un comportament depredador atípic aquesta temporada; que no es descarta cap opció, inclosa la de capturar-lo i extreure'l del medi; i que aquesta decisió, si s'escau, requerirà un sòlid posicionament tècnic i d'un consens intergovernamental. El document distingeix tres fases d'intervenció: una primera de diagnòstic, seguiment i execució de mesures proactives i d'inici de mesures aversives (aplicant tècniques de dissuasió); una segona de captura i marcatge de l'exemplar (si no ho està ja, com en el cas de Goiat, que ja porta collar GPS) i de reforç de mesures aversives. Si el Grup de Treball decideix passar a la darrera fase perquè el comportament no millora, hi ha una tercera fase que preveu la captura i retirada de l'exemplar.