Catalunya Diari

Augmenta el nombre de dones en situació de violència masclista ateses a Lleida

L'any 2018, aquest percentatge va ser cinc punts inferiors

Imatge de l'acte institucional contra la violència masclista
Imatge de l'acte institucional contra la violència masclista | LleidaDiari.cat

Els nou serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) de la demarcació de Lleida (inclòs el del Solsonès) han atès entre el gener i l'octubre del 2019 un 26% més d'usuàries en situació de violència masclista que en el mateix període de l'any passat.

Concretament, les dones ateses en aquesta situació els primers deu mesos del 2019 han estat 343, 91 més que en els deu primers del 2018. Les 343 dones ateses en situació de violència masclista pels SIAD representen el 19,5% del total de les que han atès aquests serveis. L'any 2018, aquest percentatge va ser cinc punts inferiors.

1.754, 30 més que l'any anterior

El nombre total de dones ateses pels SIAD en aquest període a la demarcació han estat 1.754, 30 més que l'any anterior. S'ha incrementat, doncs, un 1,7%. El nombre d'atencions realitzades s'ha reduït 4,6 punts, en passar de les 4.370 de l'any passat a les 4.177 d'enguany. El tipus principal de les atencions dutes a terme segueix sent, amb diferència, el de l'assessorament psicològic, seguit de l'assessorament jurídic, econòmic i de violència sexual.

Aquestes són dades que ha donat a conèixer aquest dilluns el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, acompanyat per la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Carme Castelló, en el transcurs de l'acte institucional de commemoració del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, que ha tingut lloc a la plaça de la Paeria de Lleida. La segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida, Jordina Freixenet, ha estat l'encarregada de llegir el manifest d'enguany contra la violència envers les dones.

Una major conscienciació de les víctimes

Farré ha manifestat que si aquest increment de les dones en situació de violència masclista ateses pels SIAD és degut a una major conscienciació de les víctimes, té una part positiva, amb el benentès que l'objectiu de la societat ha de ser la violència zero envers les dones. En aquest sentit, el delegat del Govern ha reconegut que «la violència contra les dones encara és un 'iceberg» i «encara no es coneix l'abast real de la violència masclista».

«Si cada any aquesta violència aflora i tenim més peticions d'ajut, és bon senyal» pel que fa a la conscienciació. A la plana de Lleida hi ha 8 SIAD: Noguera, Garrigues, Pla d'Urgell, Segarra, Segrià, Urgell, Ajuntament de Lleida i el de l'Institut Català de les Dones (en les dades que s'ofereixen en aquest comunicat s'hi inclouen també les del SIAD del Solsonès).

Menys trucades al telèfon d'atenció a les dones (900 900 120)

El nombre de trucades que ha rebut els deu primers mesos d'enguany el telèfon d'atenció a les dones (900 900 120) s'ha reduït en gairebé 15 punts amb relació a l'any passat. Mentre que el 2018 es van produir 311 trucades, el 2019 la xifra ha estat de 265, 46 menys. La franja d'entre 31 i 50 anys és la que inclou el nombre més gran de persones que han trucat al 900 900 120, seguida de la d'entre 51 i 60 anys. Els tipus de violència sobre els quals s'ha consultat han estat la psicològica, principalment, seguida de la física. L'àmbit de la violència majoritari de les consultes és la de la parella.

El 900 900 120 ofereix un servei d'atenció permanent, gratuït i confidencial contra la violència masclista. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com ara peticions d'informació de dones que viuen situacions de violència, sol·licituds d'assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones i sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d'assistència a la violència contra les dones, entre altres.

Crisis greus en l'àmbit de la violència masclista

També actua en els casos d'activació del Servei d'intervenció en crisis greus en l'àmbit de la violència masclista, procedent de qualsevol ajuntament i consell comarcal, amb el previ consentiment de la dona agredida o del seu entorn familiar. El telèfon funciona cada dia de l'any, durant les 24 hores del dia. Hi poden trucar particulars i professionals. 

Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d'emergència, si és necessari. Les persones que accedeixen al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l'anglès, el francès, l'alemany, l'italià, el rus, l'àrab, el romanès, el croat i el xinès.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari