Catalunya Diari

Mor una balena de 16 metres a Astúries després de quedar atrapada entre les roques

La balena està en un lloc de difícil accés i seria important treure-la, ja que la marea podria retornar-la al mar, amb el risc que suposaria per a la navegació

Ballena en Cala Figo
Imatge de la balena encallada a la Cala Figo, Astúries | Luis Lara

Un exemplar de rorcual comú, d'uns 16 metres de longitud, ha mort aquest dimecres després de quedar encallat a la cala del Figo, situada a Tàpia de Casariego, a la costa occidental asturiana.

L'animal, de gran volum i un pes de 20 tones, va ser localitzat per un pescador que va donar l’avís a la Coordinadora per a l'Estudi i la Protecció de les Espècies Marines (Cepesma), que va comprovar la presència de la balena entre les roques i que va traslladar la informació al Servei d'Emergències (SEPA).

Imagen de la ballena atascada en la Cala Figo, Asturias
La balena mesura 16 metres de llarg i pesa 20 tones | Luis Lara

 

Segons ha assenyalat el president del Cepesma, Luis Laria, l'animal va romandre durant més d'una hora colpejant contra les roques fins que va morir a la zona on va quedar encallat. Laria ha advertit que la balena està en un lloc de difícil accés i que seria important treure-la d’allà, atès que la marea podria retornar-la al mar, amb el risc que suposaria per a la navegació.

Un exemplar únic

Es tracta d'una espècie comuna a les aigües del Cantàbric, encara que en el cas d'aquest exemplar, presentava uns patrons de coloració poc habituals, i no hi havia precedents d'una balena d'aquest tipus encallada a la costa asturiana des de fa 25 anys.

Imagen de la ballena atascada en la Cala Figo, Asturias
Banyistes observant l'exemplar | Luis Lara

 

Luis Laria considera que seria interessant fer-li una necròpsia  per a comprovar què li havia passat, atès que, per a la seva grandària, no té el pes adequat. Considera, a més, important la recuperació del seu esquelet, i en aquest sentit ja ha traslladat a l'Ajuntament de Valdés i al Principat d'Astúries la seva disposició per a fer-se’n càrrec i així reemplaçar al que tenien al museu i exposar-lo quan es dugui a terme la seva reobertura.

Un rescat complicat

Els tècnics del Govern asturià van decidir que la millor forma de traslladar la balena era per mar i cap al port de Navia, a uns vint quilòmetres de distància del lloc. A partir de les 16.00 hores d'aquest divendres, van començar l'operació i van subjectar l'enorme cos de l'animal a un vaixell que acabaria arrossegant-lo fins al port de Navia.

El cetaci va arribar a terra remolcat pel Salvamar Capella i quan l'estaven hissant amb una grua, es va partir en dues parts, davant l'atenta mirada dels curiosos que seguien l'operatiu des del port. La cua es va desprendre de la resta del cos de la balena i va caure sobre un moble elèctric que va quedar totalment aixafat.

En un segon intent, es preveu utilitzar dues plomes per a l'hissat i es reforçarà al cetaci col·locant tres eslingues, dues d'elles a la part del llom i una tercera al principi de la cua.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari