Catalunya Diari

La grip arriba a nivells d'epidèmia a Catalunya

Els treballadors dels hospitals catalans denuncien el col·lapse i reclamen més recursos per atendre els pacients en condicions

Vacuna per la grip
Molts dels pacients atesos per la grip no estaven vacunats | Cedida

Els passadissos d'Urgències i les sales d'espera d'hospitals i ambulatoris tornen a saturar-se a Catalunya. La grip ha tornat amb tal força que arriba ja a nivells d'epidèmia. La barrera epidèmica està enguany en els 110 casos per cada 100.000 habitants i a Catalunya ja en són 119. 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les màscares d'oxigen i les mostres d'esgotament de pacients són fixos fora dels boxs de Vall d'Hebron, alguns sense mampara de separació entre ells. No és l'únic centre de Barcelona que ha «reconvertit» diverses àrees de l'hospital per posar-les a la disposició dels malalts de grip. Al Clínic, han habilitat 24 llits a l'Hospital Plató per alleujar la pressió en les urgències. Entre el 7 i el 13 de gener s'han registrat divuit ingressos greus en els hospitals de la xarxa sentinella i, des de principis d'octubre, ja són 129, la majoria dels quals no estaven vacunats. 

Pacients fràgils i col·lapse als passadissos

Tot i que el Departament de Salut va injectar gairebé vint milions d'euros per reforçar els serveis d'urgències, els treballadors dels centres denuncien col·lapse als serveis hospitalaris i reclamen més recursos per afrontar el pic de pacients.

Hospital Clínic de Barcelona
L'Hospital Clínic ha habilitat 24 llits a l'Hospital Plató per alleujar la pressió en les urgències | extraconfidencial.com

 

«El que genera la necessitat d'ampliar recursos és el pacient amb malaltia crònica que es descompensa amb la infecció o gent gran fràgil», explica Mireia Puig, directora del servei d'urgències de l'Hospital Sant Pau. Normalment el centre rep unes 500 urgències diàries, que s'han disparat un 25% en els últims dies. 

Les xifres, en augment

En aquesta segona setmana de gener, els professionals sanitaris dels hospitals han atès 69.651 urgències i els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), un total de 22.142 visites. Finalment, el 061 ha atès 35.749 casos, dels quals 2.451 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. 

  

Pel que fa a les edats, un 80,84% dels pacients són adults (56.309), mentre que la resta són 13.322 nens. La proporció de pacients pediàtrics ha augmentat i la patologia està afectant sobretot a menors de cinc anys.

Hospital de Sant Joan Despí
Els passadissos, boxs i sales d'espera dels hospitals estan col·lapsats de pacients | Facebook/Antonio Rodríguez

 

Els hospitals insisteixen que la coordinació entre dispositius —SEM, atenció primària, sociosanitaris, etc.— és clau i animen els usuaris a trucar al 061 CatSalut Respon perquè els vehiculi al dispositiu més adequat a les seves necessitats. Segons Salut, sis de cada 10 casos d'urgències atesos en hospitals podrien haver-se resolt en altres centres.

  


Comentaris

envia el comentari