Denuncien que gairebé 1 de cada 4 animals que entren a la canera de Lleida moren

La canera municipal de Lleida

Imatge d'arxiu d'un operari obre la porta d'una de les gàbies de la canera municipal | LleidaDiari.cat

 

El Comú de Lleida acusa la Paeria d'estar «incomplint» l'ordenança municipal de tinença i benestar animal i assegura que al Centre d'Acollida d'Animals de Companyia (Caac) s'estarien cometent «diverses infraccions greus» entre les quals les de «maltractar els animals» i «mantenir-los sense l'alimentació necessària o en instal·lacions inadequades des del punt de vista higienicosanitari, de benestar animal i de seguretat».

 

Segons el grup municipal, entre els anys 2013 i 2018, «gairebé una quarta part dels animals (gossos i gats) que han entrat a la canera municipal han mort». A més, «el 70,2% de les recuperacions i adopcions (941 del total de 1.340) no han generat el pagament de la taxa corresponent», segons les dades facilitades per la Paeria al Comú.

 

Després de revisar, amb la col·laboració de voluntaris i entitats animalistes, les 1.981 entrades i sortides d'animals que consten en el llibre de registre del Caac entre els anys 2013 i 2018, el Comú ha constatat que 466 animals van morir a la canera municipal (23,5%), la majoria dels quals durant el primer any d'estada al centre. «Només dels animals que van morir en aquests cinc anys (quatre gossos i un gat), va sobreviure-hi més d'un any i mig», segons el grup municipal. D'altra banda, 822 animals van ser adoptats per particulars o protectores (41,4%); 518 van ser recuperats per l'amo o protectores (26,1), mentre en el cas 169 animals (8,5%) no tenien data de sortida al mes d'octubre del 2018, quan el Comú va dur a terme l'estudi.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Pràctiques «contràries al benestar animal»

Des del Comú denuncien que, «de forma rutinària, es netegen les gàbies amb aigua a pressió amb els animals a dins, deixant-los mullats i provocant que, també a l'hivern, hagin de dormir en un terra de ciment humit i amb tolls», fet que «explicaria l'augment de la taxa de mortalitat d'animals durant els mesos de més fred». A més, «l'amuntegament amb tres animals o més a cada gàbia provoca baralles i molt sovint la transmissió de malalties infeccioses», segons la formació.

 

El grup municipal ha posat com a exemple els casos de dos gossos, el Jade i el Nuk. En el primer cas, l'animal va entrar al Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Lleida el desembre del 2018. L'Associació de voluntaris del Centre d'Acollida d'Animals de Companyia va denunciar el mal estat de l'animal, un gos acollit, «per la humitat i el fred, amb ferides a les potes i a la pell i amb pèrdua de pes i de pel, sense que ningú del Caac fes res». Finalment, una persona va aconseguir adoptar-lo el 5 de febrer però «un mes i mig al Caac van generar al Jade un deteriorament a gos», segons ha denunciat el Comú.

 

Pel que fa al Nuk, la formació ha explicat que, el gener del 2018, una persona que va visitar la gossera «va veure l'animal en un estat lamentable i el va voler adoptar» però «li van dir que havien de passar els 21 dies que marca la llei». «Després d'insistir i previ pagament de taxes el va poder adoptar però no li van deixar emportar-se'l perquè abans calia esterilitzar-lo, vacunar-lo i xipar-lo” i «no va ser fins al 12 de febrer quan se'l va poder endur a casa». L'informe d'un veterinari va concloure que el Nuk «presentava ferides a les quatre extremitats, signes de desnutrició i anèmia, i una lesió ulcerativa en un ull».

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Composició d'imatges d'un dels gossos de la canera de Lleida

Composició d'imatges d'un dels gossos, el Jade, en abandonar el Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

La taxa preceptiva en prop de mil recuperacions i adopcions «no consta enlloc»

Un altre aspecte que preocupa al Comú és que «només s'han efectuat 399 pagaments de la taxa per recuperacions i adopcions d'animals a la canera municipal», segons les dades facilitades per l'Ajuntament de Lleida a la formació. «Les xifres que no concorden en absolut amb els 1.340 animals recuperats o adoptats que figuren a les dades d'entrades i sortides del llibre de registre», segons han dit des del Comú. Això significaria que «el 70,2% de les recuperacions i adopcions (941 de 1.340) no ha generat el pagament de la taxa corresponent».

 

Des del Comú consideren que aquest «desfasament» entre el pagament de les taxes i les sortides d'adopcions i recuperacions de la canera podria ser degut al fet que «molts animals són trets del Caac per algunes protectores, a cost zero i donant-los en adopció pel seu compte cobrant elles un preu que els permet mantenir la seva activitat». En aquest sentit, el grup municipal critica l'«opacitat» en la sortida dels animals de les instal·lacions ja que «no està reflectit en cap lloc a quina protectora s'ha entregat l'animal i amb quines condicions».

 

Crítiques pel «nul foment de les adopcions» per part del centre

Altrament, el grup municipal ha explicat que «no hi ha pràcticament cap treball de la canera municipal per fomentar l'adopció, no hi ha campanyes entre la població i el web està desactualitzat». A preguntes que hem realitzat durant aquest mesos els mateixos responsables del Caac responen que el foment de les adopcions el fa una associació de voluntaris. El Comú ha recordat l'obligació d'aquest servei de donar publicitat dels animals que es troben al centre. Això «provoca, a la pràctica, que només tinguin visibilitat els animals més atractius per ser adoptats, que són els que publicita l'entitat animalista invisibilitzant una gran borsa d'animals».

 

Des del Comú asseguren que durant vuit mesos van demanar «sense obtenir resposta» una reunió amb l'aleshores regidor responsable del Caac i actual alcalde, Fèlix Larrosa, per traslladar-li la «preocupació pel maltractament constatat» amb visites a la canera i en la recollida de dades per fer l'estudi.

 

Davant aquesta situació que denuncia, el Comú de Lleida aposta per millorar les condicions de vida dels animals al Caac «ordenant mesures com la neteja de les estances sense els animals a dins, evitant les temperatures extremes i les humitats i ampliant les hores d'esbarjo». També demana la posada en marxa d'una «veritable xarxa de publicitat» per fomentar l'adopció dels animals que arriben al centre. Així mateix, defensa la necessitat que l'espai que acull els animals de companyia perduts i abandonats sigui «un servei de qualitat, transparent i accessible a la ciutadania».