Catalunya Diari

Condemnen l'asseguradora de l'ICS a pagar 150.000 euros pel retard diagnòstic d'un càncer a l'Arnau de Vilanova de Lleida

La pacient pateix greus seqüeles a causa d'una cadena de negligències mèdiques

La companyia asseguradora Zuric ha estat condemnada com a responsable civil directa de l'Institut Català de la Salut a indemnitzar una pacient amb 150.000 euros per les greus seqüeles que pateix com a conseqüència d'una cadena de negligències mèdiques a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida que li han provocat l'extensió i metàstasi d'un càncer que afecta el cartílag (condrosarcoma mesenquimal) i que es podria haver curat. Segons el jutjat de primera instància número 27 de Barcelon, aquesta pacient pateix els severs resultats del retard del diagnòstic d'un càncer que va iniciar els seus símptomes l'agost del 2012 quan la dona, que tenia 48 anys, va notar un embalum a la cama.

Tot i que les proves no van assolir un diagnòstic i que el radiòleg va aconsellar fer una ressonància magnètica, aquesta no es va fer fins un any després. El 2013, i malgrat que les imatges de la ressonància, confirmaven un important creixement del tumor i que tenia característiques de malignitat, no es va fer la biòpsia i es va programar una cirurgia per extirpar-ho l'abril del 2014, sense la derivació a un centre especialitzat i es va extreure el tumor sense fer la resecció dels marges de seguretat. Posteriorment, l'especialista en anatomia patològica va informar incorrectament com a tumor benigne, cosa que es va saber mesos després que era un condrosarcoma mesenquimal.

Una palpació al pit va desvetllar la greu malaltia

La realitat de la greu malaltia que patia la pacient no es va desvetllar fins que la dona es va palpar una tumoració al pit mesos després. Va ser la biòpsia d'aquest tumor de mama la que va revelar que es tractava d'una metàstasi del condrosarcoma mesenquimal que es va notar dos anys abans en forma d'embalum a la cama. Estudis posteriors van revelar que, a més patia metàstasis en pulmó i gluti. Actualment la pacient, que va ser derivada el desembre del 2014 a l'Hospital Sant Pau de Barcelona segueix en tractament amb quimioteràpia i pateix a més metàstasi en pàncrees.

El Jutjat de primera instància número 27 de Barcelona ha considerat provat tots els fets exposats en la demanda que ha fet l'associació del Defensor del Pacient i ha dictat sentència per la qual condemna l'asseguradora Zuric com a responsable civil directa de l'activitat mèdica que es va desplegar per part dels professionals sanitaris dependents de l'ICS a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida a indemnitzar la pacient amb 150.000 euros pels greus danys i perjudicis.


Comentaris

envia el comentari