Catalunya Diari

Les conseqüències del «criptocrash», una setmana després

Creix la «intranquil·litat» i les consultes per «possible frau» en els dies posteriors a la baixada de les criptodivises

L'ecosistema de criptomonedes està patint els darrers dies una devaluació que ha enfonsat el preu de divises com Bitcoin fins un 50%. El sector reconeix que s'han viscut moments de «pànic» però confia en el futur de les marques més conegudes. De fet, algunes plataformes afirmen que en els dies posteriors al 'crash' l'interès per invertir s'ha multiplicat perquè hi ha qui creu que és un bon moment per comprar.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Malgrat això, s'han evidenciat «possibles fraus» en portals que han dificultat als seus clients la venda dels actius. De fet, ja han crescut les consultes que rep l'Associació d'Afectats per Inversions en Criptomonedes, que en dos anys ha denunciat diverses empreses per presumptes estafes per uns 900 milions d'euros amb 3.500 afectats. El sector de les criptodivises té un elevat component «emocional» de manera que els estats d'ànim de tota la comunitat 'trader' influeixen sovint en les decisions de compra d'aquells inversors menys avesats al risc. Malgrat això, no és la primera vegada que el sector de les criptomonedes entra en una espiral de caigudes, el cas del 2014 quan Bitcoin va arribar a perdre el 80% del seu valor en pocs dies. 

El descens generalitzat del mercat de criptomonedes va ser provocat arran de la depreciació de l'ecosistema de criptomonedes Terra, una de les més conegudes i que oferia paritat amb el dòlar. El fet que una moneda considerada «estable i segura» perdés pràcticament tot el seu valor en tres dies va provocar un moment de «pànic» que va resultar en una baixada dels criptoactius de manera «generalitzada i notable», segons diversos experts consultats. El comportament del mercat és el típic d'una bombolla financera, segons el gestor de fons d'inversió Xavier Brun, que adverteix de la presència de molts «turistes financers» que «inverteixen per cobdícia» en un mercat on el factor emocional té un pes important. «En els mercats financers no es fan apostes, es fan inversions. Què passa? Que en les criptomonedes s'han fet apostes i poques inversions», ressalta el director del Màster de Banca i Finances de la Universitat Pompeu Fabra. La criptomoneda més coneguda, Bitcoin, ha caigut un 50% aquesta setmana i arrossega un descens del 40% en un any, fet que, per l'expert, porta qüestionar que sigui «un valor refugi», com ho és l'or en moments de tensió als mercats financers, tal com assegura el màrqueting del sector.

 

 

 

El sector reconeix el «pànic» però confia en el futur 

L'ampli ventall d'empreses que fa negoci al voltant de les criptomonedes -ja sigui amb assessorament, plataformes d'inversió o amb caixers- ha viscut una setmana moguda però amb conseqüències no necessàriament negatives. «Estem en un mercat baixista a escala mundial i les tendències baixistes donen moltes oportunitats. Cada cop tenim més clients que saben com portar aquestes situacions amb una visió de mig i llarg termini», explica el director de la plataforma d'inversió Bitpanda a l'Estat, Alejandro Zala.

 

 

L'empresa, que ha fet una aposta per Barcelona situant-hi un hub tecnològic, es va mostrar sorpresa la setmana passada quan va rebre registres i dipòsits per sobre del normal i calcula que entre un 10% i un 15% dels inversors s'espantarà i retirarà els seus fons, però que el 80% es quedaran i "guanyaran més". Una de les conseqüències que pot tenir el 'criptocrash' de la setmana passada, apunten, és una posició "més conservadora" amb un "transvasament" de les criptomonedes més incipients a les més tradicionals com Bitcoin

 

 


Comentaris

envia el comentari