Catalunya Diari

Denuncien nous abocaments d'oleàcies per part de General d'Olis de les Borges Blanques

Després de detectar l'aplicació del líquid resultant de l'extracció de l'oli de la pinyola en diferents parcel·les del municipi de Juneda

Imatge d'arxiu de les oleàcies abocades il·legalment | LleidaDiari.cat

Ipcena, conjuntament amb l'Ateneu Popular Garriguenc, l'Associació 'la Banqueta' de Juneda i el Centre Excursionista Borges-Garrigues, han denunciat davant els departaments d'Agricultura i de Territori i Sostenibilitat nous abocaments d'oleàcies –el líquid resultant de l'extracció de l'oli de la pinyola-, que segons aquestes entitats hauria efectuat l'empresa General d'Olis i Derivats, SL, de les Borges Blanques en diferents parcel·les del municipi de Juneda, entre la darrera setmana de gener i la primera de febrer. També acusen la firma d'haver abocat oleàcies en un terreny considerat forestal sense l'autorització del Departament d'Agricultura.

Les quatre entitats reclamen a la Generalitat l'obertura d'un expedient «disciplinari i sancionador» a l'empresa responsable d'aquests abocaments «per incompliment greu de l'autorització ambiental de la indústria», així com «per realitzar un abocament de residus en un espai no autoritzat». Segons aquestes entitats, l'empresa hauria efectuat diferents abocaments d'oleàcies durant la darrera setmana de gener i la primera de febrer tot i remarquen que «el mètode utilitzat no ha consistit en repartir i dispersar el residu líquid, com hauria de ser», sinó «el que s'ha fet es ficar la cisterna carregada dins del camp en la part més elevada i prop de la pista d'accés i obrir l'arqueta buidant tot el seu contingut en diversos punts, sense repartir-lo». Això hauria provocat «l'aparició d'aragalls per l'efecte d'arrossegament i, en el cas de camps amb pendent, acumulacions importants al fons», segons expliquen.


A la vegada, les quatre entitats asseguren que l'empresa General d'Olis també hauria abocat oleàcies en brolles de romer, un terreny considerat forestal en estar cobert per vegetació natural, «sense cap autorització del Departament d'Agricultura, competent en aquesta matèria». En aquest cas, denuncien que «s'ha produït una rompuda forestal, destruint tota la vegetació natural d'unes 2 hectàrees».

Ipcena i les entitats del territori asseguren, també, que la firma hauria vulnerat les condicions d'aplicació de les oleàcies en l'autorització ambiental, del 19 de juliol del 2013 de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU). En aquest sentit, recorden que «la gestió de les oleàcies es realitza mitjançant l'aplicació com a fertilitzant, amb les limitacions que fitxa l'Agència de Residus de Catalunya que són de 30 metres cúbics per hectàrea/any, aplicació màxima una vegada cada tres anys a la mateixa finca». Les entitats denunciants remarquen que l'empresa, per la seva part, va comunicar a l'OGAU i la direcció general de Qualitat Ambiental -com consta en la resolució d'atorgament de l'autorització ambiental del 19 de juliol del 2013-, que disposava de 345,11 hectàrees i que el volum de residus d'oleàcies que produeix anualment és de 9.775 m3/any. Per tant, «la superfície en terres aportades i els metres cúbics anuals produïts d'aquests residus només permetrien l'aplicació un sol any», asseguren.

En les seves denúncies, les quatre entitats consideren General d'Olis i Derivats «responsable de l'augment de la contaminació atmosfèrica i de la contaminació del sòl», motiu pel qual confien en què «les administracions actuïn en el compliment de la normativa vigent». 


Comentaris

envia el comentari