Desarticulada una organització criminal que realitzava robatoris amb força en domicilis de Lleida i Osca

S'han esclarit més de 85 robatoris, 38 a Catalunya i 47 a la província d’Osca

Agents de la Policia de la Generalitat de la Divisió d'Investigació Criminal de Lleida conjuntament amb la Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal especialitzada en el robatori a domicilis que operava principalment a la demarcació de Lleida i a la província d'Osca. L'operació policial conjunta ha comportat la detenció d'onze persones i la recerca d'altres cinc, que pertanyien a una organització criminal de ciutadans de l'est d'Europa especialitzada principalment en delictes contra el patrimoni. Als arrestats se'ls imputen els delictes de robatoris amb força en habitatges robatori de vehicles, falsificacions de documents, tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. En l'operació s'han realitzat quatre escorcolls domiciliaris (tres a Lleida i un a Reus), on s'han intervingut joies, diners en metàl·lic (2.500 euros), més d'un quilogram de cocaïna, eines utilitzades en els robatoris i dotze vehicles d'alta gamma. Així mateix, s'han esclarit la comissió de més de 85 robatoris, 38 comesos a Catalunya i 47 a la província d'Osca.

Imatge de l'ebtarda d'un dels domicilis
Imatge de l'ebtarda d'un dels domicilis | Mossos

L'operació es va iniciar l'any passat

L'operació que es va iniciar el passat any, quan tots dos cossos policials van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal dedicada al robatori d'habitatges que estava actuant principalment a Catalunya i l'Aragó. En el decurs de les recerques els agents van detectar a alguns membres de l'organització que havien establert la seva seu a la demarcació de Lleida i que tenien una gran capacitat operativa per a la comissió de fets delictius. Fruit de les indagacions policials es va poder determinar que l'organització estava perfectament jerarquitzada i rotava els seus membres amb freqüència per evitar ser detectats per la policia. Per aquest motiu, cada cert temps renovaven la cèl·lula operativa amb la finalitat de no ser detectats o reconeguts pels fets delictius.

Joies que han trobat en els pisos
Joies que han trobat en els pisos | Mossos

 

 

De la mateixa manera, els capitosts de l'organització es movien per tot el territori Schengen amb total llibertat amb l'ús de documentació falsa. Igualment, els agents han pogut constatar que l'organització havia adquirit un alt nivell d'especialització en els robatoris amb força en habitatges i prenien mesures de seguretat extremes, ja que arribaven a realitzar contra vigilàncies amb l'objectiu que no els detectessin. Així mateix, l'organització comptava amb infraestructura al nostre país, ja que les persones establertes en un pis de Lleida facilitaven la logística perquè altres membres de la xarxa poguessin establir-s'hi durant períodes de temps perllongats. L'organització podia arribar a cometre fins a cinc robatoris d'habitatges en un mateix dia. A més no dubtaven en sostreure els vehicles dels propietaris i els utilitzaven per fugir un cop comesos els robatoris. 

Imatge de les substàncies que han trobat en els domicilis
Imatge de les substàncies que han trobat en els domicilis | Mossos

 

La policia descata el caràcter violent de la banda

Posteriorment, utilitzaven aquests vehicles per cometre altres fets delictius i els amagaven en zones rurals per evitar-ne la localització. A més realitzaven reconeixements previs a les zones on tenien previst cometre els robatoris per concretar els habitatges on eventualment poguessin cometre els robatoris. La col·laboració ciutadana en aquest punt ha estat essencial per a l'èxit de l'operació. Un altre dels elements que cal destacar el caràcter violent de l'organització, ja que en alguns casos van arribar a agredir als
habitants dels domicilis
quan eren descoberts a l'interior dels habitatges.

Un dels detinguts de la banda
Un dels detinguts de la banda | Mossos

 

 

En aquells casos que alguna patrulla policial els detectava quan fugien en els vehicles, no dubtaven a arremetre-hi per donar-se a la fugida. Per aquest motiu, els agents d'ambdós cossos de forma coordinada van detenir nou homes, d'edats compreses entre els 27 i 57 anys, de nacionalitats albanesa, romanesa, espanyola i dues dones de 29 i 44, de Turquia i Romania. També s'han investigat a altres cinc homes amb edats compreses entre els 25 a 40 anys de nacionalitats albanesa i romanesa. Amb aquesta operació, a més de donar per desarticulada una important organització criminal, s'han aconseguit esclarir policialment 85 delictes contra el patrimoni, 47 dels quals duts a terme a la província d'Osca (Montsó, Barbastro, Estadilla, Fonz, Binéfar, Binaced, Albalate, Belver de Cinca, Almudafar, Fraga, Castejón del Puente, Esplús, Nueno, Chimillas i Banastás) i 38 a Catalunya (Lleida, Barcelona, Tarragona i Girona).

Els policies treballant en un dels domicilis
Els policies treballant en un dels domicilis | Mossos

 

 

Els líder ja han ingressat a la presó

Els líders de l'organització han ingressat a la presó sense fiança, alguns dels quals amb antecedents similars en altres països europeus tenint fins i tot decretada la prohibició d'entrada a territori Schengen. Tant a detinguts com a investigats els consten antecedents per robatoris amb violència, robatoris amb força, falsificació de documents i fins i tot un homicidi dolós. L'operació ha estat dirigida i coordinada per agents de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d´Esquadra de Lleida i de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil d'Osca, que han tingut el suport del Grupo de Reserva i Seguridad (GRS), la Unidad Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, l'Àrea de Recursos Operatius de Mossos d´Esquadra i agents especialitzats en tasques de criminalística, a més d'agents de Policia Judicial d'ambdós cossos.

 

Així mateix, s'ha obtingut la col·laboració d'altres policies europees de països com Albània i agències com l'EUROPOL. Tots els efectes i detinguts han quedat a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Monzón (Osca).Comentaris

envia el comentari