Catalunya Diari

La policia deté un home a Lleida per suplantar identitats en els exàmens de conduir

Els Mossos d'Esquadra han detingut un total de 46 persones arreu del territori espanyol

Els Mossos d'esquadra i la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal d'origen subsaharià especialitzada en la falsificació de documents, els quals suplantaven la identitat dels aspirants per obtenir el carnet de conduir a canvi de 2.000 euros. 

En total s'han detingut 46 persones —setze a Barcelona, deu a Madrid,  dues a Múrcia, dues a Logronyo, tres a Biscaia, set a Saragossa, dues a Burgos, dues a Alacant i una a Las Palmas, Almeria i Lleida—, les quals fabricaven qualsevol tipus de document destinat a la seva venda entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol, arribant a cobrar uns 600 euros per passaports, 300 euros per permís de residència i 150 euros per certificat. 

Dos anys d'investigació

La investigació es va iniciar fa dos anys, l'octubre del 2016, quan agents dels Mossos es van desplaçar a la  sala d'exàmens teòrics de la Prefectura Provincial de Trànsit de Tarragona,  amb la finalitat de verificar els documents d’identitat que presentaven els aspirants que volien obtenir el permís de conduir. 

En aquell moment, els agents van detectar irregularitat en la targeta d'identitat d'estranger d'un dels aspirants, originari de Ghana. Així doncs, i després de finalitzar les  comprovacions pertinents, els agents van constatar que es tractava d'un document falsificat i el van arrestar després de comprovar-ne la identitat real.

A partir d'aquí, la policia catalana ho va començar a investigar com un possible cas de falsedat documental, la usurpació d'estat civil i, probablement, de delictes eventualment posteriors contra la seguretat viària donat que tota l'activitat delictiva estaria encaminada a proveir fraudulentament d'un permís de conduir a persones que no disposen de les habilitats necessàries per a la conducció.
 

Falsificaven documents a canvi de grans quantitats de diners

A través d'aquest «negoci», les persones pagaven a l'organització perquè un suplantador es presentés a l'examen, s’identifiqués amb un document alterat on constaven les dades del client-aspirant però amb la imatge de l'usurpador-suplantador. No obstant això, en aquelles ocasions en què l’aspirant i l'usurpador tenien trets físics similars, aquest últim es presentava amb el document real del primer.

Els clients acostumaven a ser persones que necessitaven adquirir el carnet de conduir ràpidament, que no parlaven l'idioma o que volien evitar haver d'estudiar

Una altra branca de l'organització s'encarregava de produir i vendre gran quantitat de documents falsificats de diverses tipologies: passaports, certificats de naixement, certificats penals i segells per a legalitzacions distribuïts principalment entre la comunitat ghanesa resident a l’Estat espanyol i pels quals sol·licitaven diverses quantitats de diners. 

Aquests documents eren utilitzats per adquirir noves identitats a Espanya, obtenir permisos de residència o sol·licitar tot tipus d'ajudes i prestacions estatals, autonòmiques o municipals, segons informa la policia catalana en un comunicat. 

Tanmateix, els membres de l'organització clonaven les targetes bancàries que utilitzaven els suplantadors per adquirir els bitllets de transport quan es desplaçaven a les diferents Direccions Provincials de Trànsit.
 


Comentaris

envia el comentari