Catalunya Diari

El despreniment d'un tram de la muralla de la Seu Vella obliga a tallar el mirador i el camí de Ronda

Ha caigut una part de 18 metres d'amplada i uns 5 d'alçada del mur, que fa 3 quilòmetres de perímetre

El despreniment d'un tram de la muralla de la Seu Vella ha obligat a tancar el mirador i el camí de Ronda. La Guàrdia Urbana ha acordonat la zona amb tanques i els tècnics de la Paeria i la Generalitat encara no poden concretar fins quan estarà tancada la zona.

La resta de perímetre i el monument sí que es poden visitar. Concretament ha caigut una part de mur de 18 metres d'amplada i uns 5 d'alçada que data del segle XVIII i que està situat entre els baluards de Lovigny i de la Reina. Representants de Cultura del Govern i la Paeria han explicat que tot i que les causes del despreniment encara s'estan investigant, podrien tenir a veure amb filtracions d'aigua i que arran d'aquest incident es revisarà tot el mur de 3 quilòmetres de perímetre.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pla obert de la part del mur de la Seu Vella que ha caigut
El despreniment d'un tram de la muralla de la Seu Vella obliga a tallar el mirador i el camí de Ronda | LleidaDiari.cat

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, ha explicat que en una primera anàlisi han vist que hi havia una canonada que perdia aigua, però que encara no saben si ha estat conseqüència de l'esllavissada o si la fuita era de feia dies i ha anat malmetent la zona i s'ha agreujat amb la pluja dels últims dies. És per això que caldrà, ha dit, fer un informe que inclogui els resultats dels estudis geològics i arquitectònics que s'hauran de dur a terme per saber què pot haver passat i com cal consolidar el mur.

Risc d'un nou despreniment

Pel que fa al risc que es repeteixi un nou despreniment, Cullerés reconeix que el risc sempre hi és però que de moment no hi ha evidències que pugui repetir-se en alguna altra zona, tot i que destaca que es tracta d'un bé patrimonial «amb molts metres de muralla» i en què «malauradament durant molts anys no s'hi ha intervingut».

En aquest sentit, tant Cullerés com Rutllant han destacat que fa sis mesos que Cultura i Paeria treballen per signar un conveni que permetrà invertir 600.000 euros en tres anys (300.000 a càrrec de cada administració) per fer intervencions a la muralla, a més dels 400.000 euros que els corresponen d'un Fons Feder. Rutllant ha destacat que un conjunt monumental com el de la Seu Vella, que es vol que es reconegui Patrimoni de la Humanitat, cal conservar-lo i a mantenir-lo «en les millors condicions possibles».


Comentaris

envia el comentari