Catalunya Diari

Detenen a Andorra un fugitiu d'un psiquiàtric de Lleida

El coneixen com 'El Rambo de la Cerdanya'

La policia andorrana ha detingut aquest diumenge a Andorra Martí Cots Saleta, conegut com 'El Rambo de la Cerdanya' per delictes comesos en aquell país. Els Mossos d'Esquadra van emetre una ordre de cerca i detenció el 8 de desembre passat, després que el dia abans fugís de l'hospital psiquiàtric de Lleida. Cots Saleta té 49 anys, és veí de Bellver de Cerdanya (Cerdanya) i té un historial delictiu molt ampli que comença fa tres dècades.

 

Segons els Mossos d'Esquadra, té catorze antecedents relacionats, principalment, amb robatoris de cotxes i en establiments però també d'algun tiroteig amb la policia. A Catalunya, els Mossos el buscaven per haver atracat dissabte a punta de pistola l'Alp Hotel Masella (Cerdanya). Es va endur milers d'euros que hi havia a la caixa. Haurà de respondre primer, però, pels fets que se l'acusa a Andorra.

 

A Catalunya, els Mossos el buscaven per haver atracat dissabte a punta de pistola l'Alp Hotel Masella (Cerdanya). Es va endur milers d'euros que hi havia a la caixa. Haurà de respondre primer, però, pels fets de què se l'acusa a Andorra. En concret, se'l va detenir per delictes contra el patrimoni, sobretot robatoris, comesos al Principat. 

 

  

La detenció va tenir lloc diumenge a les 19.30 hores a Encamp (Andorra), segons han explicat des de la policia andorrana. Al detingut, que viatjava en un vehicle sostret, se li van intervenir armes, diversa munició i carregadors, a més d'una considerable quantitat de diners en efectius. Així mateix, la policia d'Andorra li va trobar diferents objectes que podrien estar relacionats amb robatoris amb força comesos al Principat. La policia d'Andorra va portar a terme la detenció després d'una investigació iniciada arran de la informació facilitada per un ciutadà, que va permetre al cos localitzar i arrestar aquest «conegut i perillós criminal», segons la policia andorrana. 

 

 

Altres fugitius relacionats amb Andorra

El passat mes d'octubre la justícia andorrana va activar una ordre de recerca i captura internacional, via Interpol, per un pres que va fugir del centre penitenciari de la Comella, dins el principat, aprofitant un permís per venir a fer-se unes proves mèdiques a l'estat espanyol. Així ho va confirmar en el seu moment el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior d'Andorra, Xavier Espot, que també va indicar que el reclús no va tornar malgrat que li havia expirat el termini que tenia per fer-ho. El ministre també va dir que en cap cas hi va haver «mala praxi» per part de les institucions i que és la manca de conveni bilateral amb Espanya el que va motivar aquesta situació, ja que un cop el pres va travessar la frontera no se li va poder seguir fent acompanyament.

 

L'home té una malaltia greu i s'havia de fer «unes proves absolutament imprescindibles que no es poden fer en territori andorrà», va justificar Espot. Per aquest motiu, se li va donar un permís dimarts passat per desplaçar-se a Espanya i, a partir d'aquell moment, ja no van tornar a tenir notícies sobre ell, tampoc per part de les autoritats espanyoles. Espot va defensar que la batlle (jutgessa) va prioritzar el dret a la salut de la persona per damunt de l'obligació d'estar privat de llibertat. De fet, a aquest pres se li havien donat permisos similars i sempre havia tornat a la Comella. El problema recau, va insistir, en el fet que no hi ha conveni internacional amb Espanya (tampoc amb França), per poder fer un seguiment als presos més enllà d'Andorra.

 

  

 

 

És a dir, al reclús se li va fer l'acompanyament fins a arribar a la duana, però aquest no es va poder continuar realitzant un cop fora de territori andorrà. Tampoc se sap si finalment l'home, que està en situació de presó preventiva per un assumpte de drogues (i pendent de judici), va anar a fer-se les proves al centre mèdic. De nou per un tema de falta de jurisdicció, ha recalcat Espot, que no permet a Andorra demanar-ho ni tampoc consultar els resultats de les proves.Comentaris

envia el comentari