Catalunya Diari

Detenen a Lleida un integrant d'una banda criminal dedicada a estafes i blanqueig de diners

També hi ha detencions a Castelló, La Jonquera, Torrejón d'Ardoz, Tarragona i Barcelona

Imatge d'un guardia civil investigant part del material
Imatge d'un guardia civil investigant part del material | LleidaDiari.cat

La Guàrdia Civil ha detingut 30 persones i investigat a altres dues, una a Lleida, tots ells membres integrants d'un entramat criminal altament especialitzat en l'execució d'estafes massives i blanqueig de capitals. En el seu procedir l'organització utilitzant mètodes de phising per Internet així com mitjans tècnics de facilitació de transaccions econòmiques captaven dades vinculades a targetes de crèdit tant a través de l'ús d'enginyeria social, com adquirint els corresponents scripts per lots en la Deep Web que posteriorment eren utilitzats per al processament de transaccions de diners.

La investigació de l'anomenada operació Gravelinas, remunta els seus inicis el 2015 quan un representant d'una important cadena de supermercats, denuncia a la policia judicial dela Guàrdia Civil de Castelló que la cadena estava sent víctima de múltiples estafa pel mètode de Phising Bancari. El mètode phising consisteix en la utilització de tècniques d'enginyeria social utilitzades pels delinqüents, per obtenir informació confidencial sobre noms d'usuari, contrasenyes i altres detalls de targetes de crèdit, fent-se passar per comunicacions fiables i legítimes.

Després de realitzar-les primeres indagatòries es va poder constatar l'existència d'un grup organitzat de persones, el principal centre d'operacions s'assentava a Castelló i els principals capitostos comptaven amb una alta qualificació en el camp de la tecnologia financera i moviment electrònic de capitals. 

Procediments d'investigació patrimonial i societària van portar a la Guàrdia Civil a localitzar els principals elements de l'organització criminal així com a la identificació de les empreses societàries de les quals se servien per realitzar les estafes. A mesura que les indagacions avançaven, els investigadors es van adonar que els presumptes autors dels fets que es narren estaven evolucionant els seus modus operandi en direcció cap a activitats il·lícites que els reportaven cada vegada més beneficis, i que al mateix temps eren més difícils de detectar.  L'evolució va culminar quan els components de l'organització van abandonar els mètodes tradicionals de captació d'informació personal per a la utilització de targetes, i van començar a realitzar càrrecs massius de compres a targetes de crèdit. 

Aquestes últimes targetes de crèdit les aconseguien a través de remeses de targetes clonades procedents de tretze països -Suècia, Suïssa, Corea del Sud, Alemanya, Noruega, Emirats Àrabs, Àustria, Regne Unit, França, Colòmbia, Japó, Luxemburg i els Estats Units- adquirides a través de l'Deep Web. Amb aquestes targetes de crèdit, i gràcies a un entramat societari d'empreses pantalla, procedien a realitzar compres, de béns que no existien, i transaccions a través de terminals punt de venda (TPV). El flux de diners començava el seu viatge per l'entramat financer, fins que acabava en poder dels membres de l'organització. 

A causa de l'alta especialització delictiva objecte de la investigació, la Guàrdia Civil es va servir de personal especialitzat en el camp de la informàtica forense en col·laboració amb el Centre Europeu d'Ciberdelinqüència (EC3) de EUROPOL, requerint al seu torn la col·laboració d'Interpol i l'auxili de l'Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius del Ministeri de Justícia, per a la canalització de les més de 200 sol·licituds a les 55 entitats, empreses i organismes oficials de diferents països afectats. 

Donada la complexitat de la investigació, la culminació i explotació de la mateixa s'ha hagut de fraccionar en tres fases diferents, en els mesos de febrer, maig i juny de l'any en curs, durant les quals s'han practicat quatre registres domiciliaris i confiscat nombrosa documentació, plàstics per a targetes de crèdit, material informàtic específic, cinc Terminals de Venda Electrònica, disset telèfons mòbils d'alta gamma, bloquejant un total de 64 comptes bancaris utilitzats per la xarxa criminal, i s'estima que el muntant dels diners defraudats supera els 1.400.000 euros. S'han detingut trenta persones i dos investigats en les localitats de Castelló, La Jonquera (Girona), Torrejón d'Ardoz (Madrid), Lleida, Tarragona i Barcelona.


Comentaris

envia el comentari