Catalunya Diari

Detinguts a les Garrigues per enaltir accions terroristes dirigides a grups d'estrangers

L’operatiu, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, es va dur a terme el passat 11 de setembre, a la Pobla de Cérvoles

Un agent dels Mossos d'Esquadra realitzant una detenció
Detinguts dos homes per enaltir accions terroristes dirigides a grups d'estrangers | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra de la Comissaria General d'Informació han detingut dos homes, de nacionalitat espanyola i de 30 anys cadascun, com a presumptes autors dels delictes d'incitació a l'odi contra diferents col·lectius d'estrangers i per enaltiment del terrorisme racista.

Les detencions van tenir lloc el passat 11 de setembre, en el marc d'un dispositiu dut a terme en col·laboració amb la Guàrdia Civil a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues) i a Campello (Alacant). És la primera investigació policial en l'àmbit de l'Estat espanyol vinculada al supremacisme blanc.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Gestionaven diversos perfils a llocs web i a diferents canals de missatgeria instantània

Les dues persones, defensores del pensament racista vinculat al supremacisme blanc que defensa la superioritat de la raça blanca per sobre de tot, gestionaven diversos perfils a llocs web i a diferents canals de missatgeria instantània. Amb aquests perfils es dedicaven a difondre missatges de contingut racista contra altres col·lectius per raó de la seva raça, origen, creences, manifestacions polítiques, sexe i/o orientació sexual. Igualment publicaven missatges on s'enaltien terroristes com ara Brenton Tarrant, l'autor de l'assassinat racista de 51 persones a Christchurch (Nova Zelanda) el 15 de març de 2019, i s'incitava a cometre nous atacs similars contra persones d'altres races.

Els detinguts defensaven, en els seus missatges i en documents que havien publicat, la creació de «comunitats blanques» aïllades i autosuficients en entorns rurals. Aquests grups s'havien d'abastir d'armes i preparar-se per al que anomenaven «la guerra racial». Segons deien i defensaven, preparar-se per aquest conflicte era l'única forma en què la raça blanca podria sobreviure a l'arribada d'altres col·lectius d'estrangers que, sempre segons les seves manifestacions, actualment es produeix als països occidentals. Amb l'objectiu de crear una d'aquestes comunitats, els dos detinguts van viure durant uns mesos en dues cases aïllades a la localitat de la Pobla de Cérvoles (Les Garrigues) on ara s'ha detingut a un d'ells. En aquest sentit, s'investiga també la intenció d'aquestes dues persones d'aconseguir armes.

La investigació es va iniciar a mitjans del 2019

La investigació es va iniciar a mitjans del 2019, quan es va localitzar a internet un document, publicat per un dels ara detinguts, a tall d'ideari i guia programàtica que tenia molts elements en comú amb altres escrits fets per terroristes vinculats al supremacisme blanc. Posteriorment es van identificar els ara detinguts vivint junts a una zona aïllada. Durant aquests mesos, la investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció 4 de Lleida, ha permès conèixer amb detall l'activitat delictiva dels dos detinguts a la xarxa i controlar la suposada comunitat aïllada i armada que pretenien crear. En els diversos canals de missatgeria investigats, hi havia nivell d'accessos restringits en funció del contingut dels mateixos i de la jerarquia interna dels participants. Els dos detinguts eren els administradors de tots aquests accessos i canals.

La investigació ha permès corroborar que els arrestats mantenen el seu ideari supremacista basat en tres aspectes: «El primer seria el seu fort nacionalisme blanc emparat en una base científica que posiciona els blancs per sobre de la resta de races humanes. El segon lloc és la seva postura antisistema, és a dir consideren que l'actual classe política governant vol perjudicar els blancs i per això afavoreix la immigració clandestina nord-africana cap a Europa i de tota mena de races. Per últim, com a tercer aspecte rellevant seria la justificació de l'ús de la violència així com l'enaltiment d'accions terroristes produïdes envers immigrants o col·lectius No blancs».

Les detencions es van precipitar el passat dia 11 de setembre

Les detencions es van precipitar el passat dia 11 de setembre, ja que un dels investigats pretenia subministrar substàncies químiques per inhibir la voluntat a una dona amb l'objectiu de mantenir-hi relacions sexuals. Els dos joves han quedat en llibertat amb càrrecs, amb l'obligació d'anar a signar al jutjat de manera quinzenal i amb la retirada del passaport d'un d'ells, ja que disposa de doble nacionalitat espanyola/americana. La investigació continua oberta sota la tutela del jutjat d'Instrucció número 4 de Lleida i no es descarten més detencions.


Comentaris

envia el comentari