Catalunya Diari

Dues doctorands demanden la UdL per no ampliar-los el contracte a un quart any

Des del centre sostenen que «la UdL segueix l'esquema dels ajuts predoctorals de la Generalitat

Dues investigadores a qui al novembre va finalitzar el contracte predoctoral de la Universitat de Lleida han presentat una demanda laboral contra la UdL per acomiadament improcedent. Denuncien la negativa de la universitat lleidatana a ampliar-los fins a un quart any els contractes per poder finalitzar les seves tesis, possibilitat prevista en el Reial Decret 103/2019 amb què es va aprovar l'Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF).

Són 2 dels 21 doctorands als quals se'ls va acabar el contracte predoctoral de la Universitat de Lleida el 15 de novembre passat, després d'haver esgotat el tercer any pel qual havien estat contractats malgrat no haver finalitzat les respectives tesis. Una desena de persones, convocades per Doctorands en Lluita UdL i la CGT, s'han concentrat aquest dilluns davant dels serveis territorials de Treball a Lleida per donar-los suport.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A Catalunya només s'ha compromès a aplicar la UAB

El col·lectiu Doctorands en Lluita UdL i la CGT denuncien que la UdL, així com altres universitats catalanes, no estan complint part de les reivindicacions previstes a l'Estatut del personal investigador en formació (EPIF), aprovat per l'Estat el març del 2019. En concret, l'ampliació fins a un quart any dels contractes, que a Catalunya només s'ha compromès a aplicar la UAB, segons ha explicat Maria Torres, una de les dues persones que aquest dilluns ha presentat una demanda laboral contra la UdL.

Les dues investigadores predoctorals han pres la decisió de presentar una demanda per acomiadament improcedent després de l'acte de conciliació laboral celebrat aquest dilluns a la seu de Treball a Lleida en el qual no s'ha personat cap representant de la UdL, tot i que des de la universitat amb presentat un escrit en què sostenen que la resolució de la reclamació se circumscriu en el conflicte col·lectiu presentat per la CGT en l'àmbit de Catalunya en relació amb l'aplicació del quart any dels contractes als doctorands en la majoria de les universitats del país, segons ha explicat Maria Torres.

Es veu obligada a acabar la seva tesi estant a l'atur

La investigadora, que ara es veu obligada a acabar la seva tesi estant a l'atur, confia que la demanda laboral els acabi donant la raó i, en aquest sentit, serveixi perquè les universitats acabin ampliant els contractes predoctorals fins als quatre anys. Des de la CGT adverteixen que, d'ara i fins a l'abril, fins a 240 investigadors predoctorals de diferents universitats catalanes es quedaran al carrer si no s'aplica l'EPIF completament.

Cal recordar que la Universitat de Lleida va acordar aplicar al personal contractat predoctoral l'increment retributiu previst al Reial Decret 103/2019, que estableix per al personal contractat predoctoral una retribució bruta anual mínima de 16.127,59 euros els dos primers anys de contracte. La universitat lleidatana va acordar assumir aquesta despesa, que ascendeix a 201.600 euros anuals, a càrrec del mateix pressupost. Pel que fa a l'ampliació dels contractes dels doctorands de tres a quatre anys, la UdL resta a l'espera de la decisió que acabi prenent la Generalitat per al conjunt de les universitats catalanes en relació amb aquesta qüestió.

Aquest tipus d'ajuts van lligats a una previsió pressupostària, asseguren des de la UdL

Des de la Universitat de Lleida sostenen que «la UdL segueix l'esquema dels ajuts predoctorals de la Generalitat i que preveu contractes laborals de tres anys per fer la tesi». A més, assenyalen que «la signatura del contracte ja preveu en una clàusula que són tres anys inajornables», i «les persones que l'han signat, ho saben».

A la vegada, remarquen que «aquest tipus d'ajuts van lligats a una previsió pressupostària, tant pel que fa als ajuts propis de la UdL, com als de la Generalitat per a formació d'investigadors que gestiona l'AGAUR, els quals preveuen i financen tres anys», segons va explicar al novembre el coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa de la UdL, Estanis Fons. Tot i això, segons Fons, la direcció de la UdL és conscient d'aquesta reivindicació dels doctorands d'ampliar-lo a quatre anys, prevista en la regulació aprovada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per «aquells casos en què fos possible ampliar el contracte a un quart any».

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari