Catalunya Diari

Sanitat admet errors i revela la xifra real de morts per Covid-19

Simón diu que estan validant xifres històriques i que hi ha una comunitat autònoma que ha tingut problemes
Fernando Simón en una compareixença per informar del coronavirus el maig de 2020
Simón diu que estan validant xifres històriques i que hi ha una CCAA que ha tingut problemes| Catalunya Diari

 

El Ministeri de Sanitat admet problemes en la notificació de les dades de morts per coronavirus i diu que en els pròxims dies actualitzaran la xifra total, que s’enfilarà «al voltant dels 28.000».

 

Sanitatn’ha comunicat aquest dimarts 27.127, els mateixos que en els últims dos dies. Una dada que significaria que no s’hauria produït cap defunció durant dos dies consecutius. Però el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que hi ha una comunitat autònoma que ha tingut problemes per «carregar les dades» i que estan fent verificacions.

 

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

També ha admès que les dades estan generant problemes i que és possible que si les CCAA fan canvis després d’entregar-los les xifres a les 12.00 hores del migdia, no els hi constin. Això explicaria que algunes comunitats estiguin reportant morts que no consten al registre oficial. En aquest sentit, ha dit que ara la prioritat és la detecció precoç i identificar les cadenes de transmissió.

 

Problemes en el traspàs de dades per comunitats

Durant la roda de premsa d’aquest dimarts, Simón ha admès que hi pot haver algun retard en la introducció de les dades i que s’estan «verificant» els morts notificats per les CCAA perquè és possible que «es doni les data en què es coneix la mort» i no la del dia real de la defunció. 

 

A aquesta situació, s'hi suma el fet que les autonomies lliuren les dades a les 12.00 del migdia i que, si s’hi introdueixen canvis a posteriori, no es comptabilitzen al Ministeri. Simón també ha explicat que hi ha hagut una CCAA que ha tingut alguns problemes a l’hora de carregar les xifres i que s’estan fent comprovacions per veure si s’ha fet bé. 

 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

  

En qualsevol cas, ha dit que a hores d’ara saben que dels gairebé 240.000 casos diagnosticats, hi ha uns 28.000 morts. Una xifra que s’actualitzarà a la sèrie de dades –que s’està corregint des de fa dies- en els pròxims dos dies i que, a hores d’ara, se situa en els 27.127.

 

Simón ha dit que això es farà un cop a la setmana i que esperen que aquest procés d’actualització es «pugui parar en breu» un cop «tots els morts que encara no estan registrats o els pugui faltar la data estiguin corregits». Comentaris

envia el comentari