Catalunya Diari

Estafen desenes de milers d'euros venent bitllets d'avió falsos a Catalunya

Saul Mora, equatorià al capdavant de Viajes Esmeralda, ha robat a molts compatriotes seus entre 900 i més de 6.000 euros a cadascun

Una de les víctimes va trobar-se fa unes setmanes l'estafador a Quito, Equador   | Cedida

Saul Mora, l'home que ha estafat desenes de milers d'euros a molts dels seus compatriotes venent-los bitllets falsos d'avió i robant-los l'esperança de retrobar-se amb la seva família. Molts dels ciutadans vinguts d'Amèrica del Sud fan per vacances un viatge al seu país d'origen i algunes agències de viatges aprofiten per enganyar-los. El diari 'Ara' destapa el cas de l'empresa Viajes Esmeralda, que aquest passat Nadal va estafar desenes de ciutadans sud-americans, la majoria equatorians, robant quantitats d'entre 900 a més de 6.000 euros a cadascun.

Mora, originari d'Equador, va arribar a Catalunya fa prop de vint anys i estava molt vinculat al PSC de l'Hospitalet de Llobregat. Se l'acusa d'estafar els seus clients, venent-los bitllets d'avió falsos o reals, però que cancel·laria poc després

L'equatorià s'ha fugat al seu país. Va desaparèixer i ara, a més de suspesa la seva militància al PSC, el seu cas és al jutjat número 15 de l'Hospitalet, on li queda també un altre judici pendent per estafa lleu. L''Ara' ha aconseguit identificar més d'una trentena de les seves víctimes.

Amics seus i companys de pis, entre els afectats

«Jo era com la seva mare aquí, sempre li havia donat suport», lamenta Annabelle, presidenta de l'Associació d'Equatorians de Catalunya. Ella és una de les afectades, que va trobar-se «plorant a l'aeroport» en veure que no podia volar. Mora va estafar-li 3.350 euros i, tot i que en un principi no volia denunciar-lo per l'afecte que li tenia, finalment va decidir fer-ho perquè la seva família l'ajudés a comprar de nou els bitllets. El 15 de desembre es va reunir a Nova York amb la seva família.

«No és el primer cop que algú s'aprofita dels seus compatriotes», diu. I és que Mora va enganyar fins i tot als seus companys de pis, que no han presentat cap denúncia. 

Un dels afectats, que treballava a la Costa Brava, va pagar a Mora 4.000 euros per uns bitllets falsos. Ara és a l'Equador i justament fa unes setmanes va trobar-se el presumpte estafador a la ciutat de Quito. Mora va justificar-se assegurant que havia tingut problemes però que li tornaria els diners i va donar-li un telèfon de contacte. Ha resultat ser fals.

Una gran trama amb ramificacions

Un home amb dos ordinadors devant
La compra i cancel·lació d'alguns bitllets es feia a nom d'una empresa diferent   | Cedida

 

Mónica, Alícia, Alexandra, Manuel, José Elías... Són més noms de víctimes que relaten el seu testimoni al diari citat. «Gairebé perdo la feina perquè vaig haver de viatjar i tornar més tard del dia que tenia previst», explica un. «Vaig demanar un crèdit per comprar uns altres bitllets, ja que em van operar del cor fa cinc anys i era el primer cop que tornava a casa», diu un altre. A Tulio, colombià, Mora va estafar-li 900 euros i els companys de feina li van finançar el nou passatge. 

Un dels testimonis en concret descobreix l'operativa de l'estafa. La víctima en qüestió va traslladar el seu cas a l'aerolínia, que va confirmar-li que tant la compra dels bitllets com la cancel·lació les havia fet Perla del Pacífico Viajes, i no Viajes Esmeraldas. Aquesta nova empresa pertany a José Ruiz, apoderat per altra banda d'América Viajes BCN, que fa un any va estafar un centenar de persones. En definitiva, una gran trama amb diferents societats implicades.


Comentaris

envia el comentari