Catalunya Diari

La Fiscalia belga ordenarà detenir Puigdemont i els exconsellers abans d'assignar un jutge

Seran detinguts en les properes hores per comparèixer davant un jutge per la euroordre

Carles Puigdemont durant la roda de premsa a Brussel·les
Carles Puigdemont durant la roda de premsa a Brussel·les | Gtres

La Fiscalia de Brusel·les ordenarà a la policia la detenció de Carles Puigdemont i dels consellers cessats abans de designar un jutge d'instrucció que els prengui declaració per decidir sobre les seves euroordres, segons han informat des del Ministeri Públic. «Des del moment que siguin privats de llibertat, podran comparèixer davant d'un jutge», ha explicat la Fiscalia, que es manté en contacte amb els advocats de Puigdemont i dels quatre membres del govern desplaçats a Bèlgica.

Si bé han de ser detinguts, això no significa que hagin de ser emmanillats «si no presenten resistència ni risc de fuga», encara que sí que estaran, en qualsevol cas, «envoltats de policies», han agregat les fonts de la Fiscalia de Brussel·les, que s'ocupa dels casos que fins avui tractava la Fiscalia federal de Bèlgica. Si el president i els consellers es troben a la mateixa regió, el més probable és que es designi un mateix jutge d'instrucció, i no així si són detinguts en diferents punts de Bèlgica, han agregat les fonts.

  

Una vegada «els interessats siguin trobats i portat davant del jutge, aquest tindrà 24 hores per prendre una decisió» sobre les esmentades euroordres. Una vegada estiguin detinguts, el jutge d'instrucció haurà de decidir si accepta o no l'euroordre i, en cas de fer-ho, mantindrà als acusats a la presó preventiva o bé els deixarà en llibertat amb «certes condicions». Si el jutge d'instrucció emet l'ordre de detenció, el cas «se sotmet a la sala del Tribunal de Primera Instància, que ha de decidir dins dels quinze dies posteriors a l'emissió de l'euroordre» si aquesta es pot executar.

«Si alguna de les parts implicades no està d'acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació», que tornarà a disposar de quinze dies per prendre una decisió, ha afegit el Ministeri Fiscal. El procediment d'entrega a Espanya, on els citats polítics catalans estan reclamats per l'Audiència Nacional, pot teòricament demorar-se un total de 60 dies, i 30 dies addicionals més en casos excepcionals.


Comentaris

envia el comentari