Catalunya Diari

El foc de la Noguera crema ja 500 hectàrees

Hi ha una setantena de persones evacuades i el municipi d'Alòs de Balaguer confinat

 

L'incendi d'Artesa de Segre afecta ja 500 hectàrees amb un potencial de fins a 20.000 hectàrees, segons els Bombers. Actualment, la principal preocupació del cos se centra en el flanc esquerre del foc de Baldomar, que dona entrada a les 20.000 hectàrees del massís del Montsec, i l'extinció del qual s'ha complicat per les condicions climatològiques. 

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha confirmat que no hi ha danys personals, que hi ha el municipi d'Alòs de Balaguer confinat i que han tingut lloc diverses evacuacions. Concretament, ha dit, 20 persones des del municipi de la Clua, 54 persones més de la casa de colònies Cal Petit d'Argentera -entre monitors i residents- i el càmping Os de Balaguer, on només hi havia els propietaris. El cap de suport dels Bombers Miki López ha explicat que els ha passat un pas frontal d'unes tempestes que els ha deixat una simultaneïtat d'incendis causats per llamps i de propagació lliure. «El pas de front ha deixat llamps, però no aigua, ha matisat». Això, ha afirmat, ha fet que el flanc esquerre s'obrís i que el primer potencial de crema que havien fixat els Bombers s'hagi ampliat fins a les 20.000 hectàrees. 

 

 

En aquest context, i davant la simultaneïtat d'incendis a Catalunya, López ha assenyalat que el plantejament està virant cap a «grans eixos de confinament» i buscant pistes per gestionar els recursos dels quals disposen. Tot i que l'incendi d'Artesa no està controlat, el que més preocupa als Bombers és el flanc esquerre perquè és el que dona entrada al massís. La consigna, ha indicat el cap de suport, és el confinament, que la gent es quedi a casa seva. «Si considerem que hi ha punts no segurs demanarem l'evacuació concreta», ha dit. Respecte els veïns que s'han autoevacuat de la Clua, de moment no se'ls pot permetre la tornada i se'ls està «reacondicionant».

 

 

Crida a extremar la precaució

Solé ha destacat que aquest dimecres és el primer de cinc dies de situació extrema de calor i ha demanat extremar la precaució, ja que la zona de l'incendi és de les més seques de Catalunya i podria evolucionar cap a una crema «molt massiva». També ha fet valdre la feina d'agricultors i pagesos per tallar el foc. Respecte al municipi d'Alòs de Balaguer, ha assenyalat que és l'únic confinat per ara, tot i que «no hi ha un perill imminent». A banda, ha apuntat que han estat en contacte amb els alcaldes de la zona, que estan preocupats.
 


Comentaris

envia el comentari