Catalunya Diari

La Guàrdia Civil apunta que el Govern hauria malversat 17 milions d'euros

El cos policial ja ha adjuntat el nou informe al sumari del procés, si bé ja no és possible incorporar noves proves en el procediment que està tenint lloc al Suprem

Carles Puigdemont
Un nou informe de la Guàrdia Civil apunta que el Govern hauria malversat 17 milions d'euros | CatalunyaDiari.cat

La Guàrdia Civilha elaborat un nou informe sobre el presumpte delicte de malversació dut a terme pel Govern de Carles Puigdemont en relació amb el procés. Segons apunten, s'haurien desviat uns 17 milions d'euros dels fons públics amb l'objectiu de crear les estructures d'Estat necessàries per a establir una Catalunya independent. Així les coses, i tal com recull 'El Confidencial', el departament d'Economia i Hisenda, amb Oriol Junqueras al capdavant, seria el principal responsable d'aquests fets.

Algunes mesures s'integren en la via autonòmica

Aquestes dades han estat obtingudes a partir d'un pendrive confiscat a Josep Lluís Salvadó, l'home de màxima confiança de Junqueras. Segons apunta la Guàrdia Civil, els antics membres del govern haurien incorregut en un delicte de malversació que gairebé quadruplicaria els 4,7 milions d'euros públics que van detectar els investigadors del cas, una xifra que formava part de la comptabilitat secreta de l'1-O i del procés.

El descobriment que han fet, doncs, es tracta d'un document de treball «elaborat des del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda de coordinació, supervisió i seguiment de les activitats i mesures dirigides a la creació de l'Estat català i que afecten, bàsicament, a l'àmbit tributari i a la Secretaria d'Hisenda», tal com han fet patent els mateixos investigadors.

Amb tot, cal destacar que els inspectors també han fet patent que diverses d'aquestes mesures que s'assenyalen a l'informe «s'integren en la via autonòmica».

El Govern no va tenir temps d'invertir tots els recursos

Govern
Segons la Guàrdia Civil, els antics membres del Govern haurien incorregut en un delicte de malversació | CatalunyaDiari.cat

En el document en qüestió s'explica que la Generalitat va preveure que la posada en marxa d'una suposada agència tributària catalana hauria suposat una inversió de 499.869.737 euros, a banda de la contractació de més de 7.000 funcionaris.

I, malgrat que les autoritats deixen clar que el Govern no va tenir prou temps per invertir tots els diners previstos, «es pot afirmar que part dels recursos que havien previst invertir s'han disposat de manera efectiva».

Ja no es poden incorporar noves proves

En aquest sentit, la Guàrdia Civil considera que l'Executiu català va gastar 200.000 euros en l'elaboració d'un Codi Tributari; 7.800.000 euros destinats a la «Junta de Tributs, el Consell Fiscal i l'Institut d'Investigació Fiscal»; 4.500.000 euros en la creació i implantació de l'administració tributària territorial, i finalment 4.923.848 euros dirigits a activar l'aplicació que havia de permetre que la Generalitat gestionés impostos de competència exclusivament estatal.

Si bé l'informe ja s'ha incorporat al sumari de la causa del procés, el cert és que en aquests moments ja no és possible incorporar noves proves en el procediment que està tenint lloc al Tribunal Suprem contra els exconsellers catalans presos. 

 


Comentaris

envia el comentari